С ново издание на „Пук!” отбелязваме 98 г. от рождението на Валери Петров

На 20 април четем и препрочитаме любимата на няколко поколения приказка „Пук!” на Валери Петров. Възхитително ново издание с твърди корици, илюстрирано от Мила Янева-Табакова. Художественото оформление е дело на Кирил Златков.

„Пук!” (64 стр., цена: 15 лв., издателство Колибри) потапя децата в приказното приключение на малката Лили, която опознава подводния свят. Това се случило едно лято. Съвсем близо до плажа, от който долитали смях и викове, стърчала сред пясъка стъклена телефонна кабина. А вътре в кабината стояло малкото Лили по банско костюмче и слушало приказка. Но ето че отнейде се появил Набръчкания човек, който много бързал да телефонира. Няма да разказваме цялата приказка, ще кажем само, че е пълна с изненади – странни морски животни, прилични на хризантеми, кафяви и зелени водорасли сред приказни пасбища, където се стрелкат шарено набраздени рибки. Лили среща и едно „ужасно” същество, риба, то се знае, само че кръгла като балон, цялата ъглеста и бодлива… Така започват чудатото приятелство на Лили със страшния Хрили и синята приказка „Пук!”, посветена на всички деца и хора с добри сърца…

Валери Петров не се нуждае от представяне, защото е любимец и на малки, и на големи. Ненадминат поет и преводач, драматург и сценарист от вида на „хвърчащите хора”, той е автор и на скъпоценни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации. Незабравими са приказките  „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка”, обединени в сборника „Пет приказки”.

И тъй като в умовете на всички, които го обичат, Валери Петров продължава да живее, на 22 април от 14:00 ч. ще отбележим рождения му ден в Столичен куклен театър. Ще представим новото издание на „Пук!”, а специален гост на събитието ще бъде детският хор ПИМ ПАМ, съобщават от Колибри.

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

1 Коментар

  1. Пук (и изобщо „Пет приказки“) са направили сина ни толкова красив мъж! 🙂 А „Копче за сън“ в Младежкия театър (ако още се играе) е постановка – съвършенство! 🙂

Коментарите са ограничени.