Акад. Георги Марков: Няма „орбанизация“ на българската политика

Акад. Георги Марков Кадър: ТВ Европа

Какви са характеристиките на днешния български национализъм? Разговор в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по тв Европа с акад. Георги Марков. Кои са автентичните националисти според историка? Кратка характеристика на няколко от емблематичните лица на съвременния български национализъм.

Георги Коритаров: Продължаваме разговора с академик Георги Марков, виждаме какво се случва, пак припомням, Волен Сидеров сега извършва една от най-големите си провокации срещу европейската демокрация, срещу европейското и натовско членство на България, тъй като е в Крим, участва в международен форум на окупираната от руската федерация територия, която по международно право принадлежи на Украйна и не стига това, но твърди, че Крим не бил окупиран и че трябвало да има колкото се може повече международни форуми там. Дали това е предпоставка и признак, че българската политика ще върви все повече в посока отстояване и пригласяне на руски интерес, дали ще тръгне в направление да се урбанизира по някакъв начин, академик Мараков?

Академик Георги Марков : Аз като академик ще напомня, че Ялта има една мрачна слава, февруари 45-та година, там тримата големи делят Европа и света. И тогава България попада в съветската зона. По-рано на 9 октомври 44-та Чърчил и Сталин процентно определят Югоизточна Европа накъде да бъде, така че понеже разбрах, че Волен Сидеров е бил в Ялта, мен ми е интересно като историк там да се посети музея, не като политик, но наистина доколко, както казахте Вие, една такава провокация ще се отрази. Как се отразява в Москва и как се отразява в Брюксел. В Москва…много интервюта е дал за руски медии Волен Сидеров. Със сигурност без да съм пророк би трябвало да се очаква изключително остра протестна декларация на Украйна в лицето на нейното посолство, защото провокацията е безпримерна – отива и заместник-председател на парламента там, институционално ангажирани хора.

ГМ : Защото е важно как е поканен. Ако е официално посещение.

ГК : Каквото и да е.

ГМ: Те могат да го поканят в музея като историк на тримата големи, но ако е официално посещение политическо и ако прекалено се раздуе в Москва и се отрази в Киев, ще има рикошет. Рикошетите и понякога от рикошетите, понякога ги наричат приятелски огън, но се дават жертви от рикошет.

ГК : Може ли този рикошет, който наистина би трябвало да е неизбежен да нанесе щети на правителството, включително да достигнат до идеята, че нямат място в такава коалиция.

ГМ : Сега не ми е известно Волен Сидеров поканата, тя не е от вчера, не е от оня ден, вероятно в правителството са знаели, че той ще посети Крим. Едва ли са били в неведение. В историята няма „ако“, но някой е знаел, поне Външно министерство, това им е работата, това е една визита, която не е някой да се разходи до плажовете или до музея в Ялта, това е политическо посещение.

ГК : Те няма да признаят, ако са знаели, защото това би означавало, че са били ангажирани по някакъв начин. Ако Външно министерство е предупредило Волен Сидеров, че не е желателно да посещава Крим това вече ще даде друга светлина на събитието, но ако те се направят на ни чули, ни видели във Външно министерство и да кажат „Ах, какво прави там Волен Сидеров, ние не знаехме, че е там, мислехме, че е във Виена…

ГК : Но и в двата случая това е повод за някакъв разграничителен акт. ГЕРБ трябва да се разграничи от Сидеров.

ГМ : Или поне министърът на Външните работи още днес би трябвало едно изявление да направи, в което да каже, че това посещение не е съобразено с политиката на правителството…

ГК : Като не е съобразено какво прави…Това е председателят на парламентарната група на подкрепящата правителството малка коалиция.

ГМ : Веднъж Бойко Борисов за Валери Симеонов или за Сидеров каза : “ Вижте какво, това е въпрос на характер, и двамата си имат своите особености“

ГК : Не звучи убедително.

ГМ : Не е въпрос на характер. И те са човеци, аз понеже пиша психо история и те са човеци, но тук вече те са част от една управляваща коалиция, не е въпрос на характер, а въпрос на политика.

ГК : Да, така е. Възможно ли е това да е дързък акт, който показва, че руските интереси има кой да ги защитава и в правителство на натовска държава.

ГМ : Защото имаше някъде гледах, но това преди година или две хората на атака бяха в центъра, май пред президентството с български и руски знамена, което не прави добро впечатление, вие си правите хара-кири сега. След това прекалено много тази изява, защото Крим това е един международен въпрос, който е отразен и в НАТО, и в Европейския Съюз, а ние сме част от тази коалиция. Не става въпрос само за коалиция на правителството, на една по-широка коалиция и несъмнено ще има реакция. Аз не знам дали някой унгарски политик или чешки, или полски е посетил Ялта, не съм осведомен и дали е давал такава декларация. Не, такива политици и такива, които със сигурност са ангажирани с управление на тези страни не са посещавали.

ГМ : Щото примерно чешкият президент, той чешкият президент често прави изявления, беше и на Червения площад на девети май и така нататък, но едва ли чешкият президент ще посети Крим. Българите ще кажат „ами той е проруски настроен“. Според мен това е слабост на коалицията, защото те имат коалиционно споразумение, вероятно имат там една точка да имат съгласувана политика, а не всеки на своя глава да посещава Крим или Калифорния. Тъй като Волен Сидеров е част от коалицията, той не е в опозиция.

ГК : Не само не е. Той е лицето на по-малката коалиция в парламента.

ГМ : И сега вероятно и от БСП ще има някакъв отзив, и от другите политически партии в парламента. Пак ще се хванат да се карат на трибуната, да се делим на фили и фоби. Според мен това е хабене на историческо време и на енергия, тъй като филството и фобството е донесло много беди в нашата история.

ГК : Ако ДПС прояви висша интелигентност, сега е моментът да отправят питане в парламента към министър-председателя и да го накарат официално пред народното събрание да изрази позиция свързана с тази визита на Сидеров в Крим и да кажат какво означава такава коалиция при която премиерът казва :“ България е НАТО, България е Европейски Съюз, а председателят на парламентарната група на коалиционният му партньор отива и казва „Крим не е окупиран“. А точно заради окупацията на Крим са наложени и първите санкции на Русия.

ГМ : Още повече, че напоследък Цветанов често упреква президента, че е в разкрачено положение между Европейския Съюз и Русия.

ГК : А те ще кажат : добре, а я си вижте вие коалиционния партньор.

ГМ : Да, това е един рикошет, както казахме и според мен не е възможно такава дисциплина на коалиция, но все пак трябва да има общи интереси и обща стратегия. Защото това е удар под кръста, казано по нашенски.

ГК : А според Вас моделът на правене на политика и разбирането на патриотизма като ценност, така както го изповядва Виктор Орбан и така както са наложени в сегашния модел в Унгария приложими ли са и у нас. Има ли процес на Обанизация на българската политика.

ГМ : Не, в Унгария, а и в Полша, аз така ги познавам тези страни, значи там национализмът надживя комунизма. Защото знаете както скочиха 56-та година срещу съветските танкове срещу, Варшава поляците, но техният национализъм се градеше тогава на антисъветска основа. Защото те казаха „ето, Съветският Съюз е една империя, която продължава старата си царска империя. При нас това не се случи защото точно поради това и аз съм говорил с колеги в Москва и викам : „добре де, защо им се сърдите на унгарците, на поляците и на чехите, те имат право на историческа вражда и на национализъм, но вие българите трябва да бъдете признателни, ние сме ви освободили“. Те играят на тази струна. Докато да, поляците са ги клали, нали въстания, „чехите сме ги мачкали, унгарците 56-та година, а вие българите трябва да бъдете русофили“, аз естествено се опитвам да ги убедя, с историци говоря :“вие трябва да проумеете едно. Че Русия и България са две различни държави“.

Те пък не могат още да го проумеят. И че понякога има съвпадане на интереси, но понякога има разминаване на интереси. “ Това трябва да го разберете. И затова не трябва да се сърдите на българите трябва да ни приемате както поляците и чехите „. Но те отказват да ни приемат, аз разбира се, гледам историческата гледна точка. “ Вие нямате право на историческа вражда “ „Ами как – викам – ами шестнайста година празнувахме сто години от освобождението на Добруджа и най-сетне построихме паметник на генерал Иван Колев, аз съм председател на това сдружение, най-после генералът яхна коня в Добрич“. Ами тази Първа Световна Война, аз съм потърпевш, преди 89-та година беше забранена да се изследва, говорихме за така нареченото „войнишко въстание“.

Точно поради това казах :“ама как ще изследвате. Ама ние сме се били с руснаците. В Добруджа. Ами казаците. Донските казаци “ Да, ама аз настоях и това е изписано на паметника. Генерал Иван Колев, бесарабски българин казва : “ кавалеристи, с болка на сърце ви заповядвам да се биете с нашите освободители“. Така ги нарича. „Но какво правят нашите освободители в нашата родна Добруджа. Ще ги биете като всеки враг на обединена България“-това е написано на паметника. Макар че някои възразяваха. Нашите конници и конна дивизия не е при подмосковието. Тя е при Добрич, където казаците подкрепят румънската окупация, така че и в историческите отношения, ами след 13-та година, нашето национално крушение, тогава се обръщат нещата. Николай Втори, императорът, който е височайши арбитър по договора със Сърбия, ами той подкрепя Сърбия срещу България. 1913-та година. Той въпреки военната конвенция от 1902-ра година допуска Румъния да ни нападне в гърба, да дойдат до село Враждебна, сега летище в София и да диктуват в Букурещ този диктат и тогава се обръщат нещата.

ГК : То всъщност се оказва, че Русия в исторически ретроспективен план…

ГМ : Подкрепя Сърбия. В началото на 20-ти век…

ГК : Била е най-големият противник на България.

ГМ : И не случайно 1903 година, когато те убиват крал Александър и жена му Драга и вече Караджорджевичите идват в Санкт Петербург Русия залага, но за съжаление тогава един Данев и други русофили – Гешов, те са вярвали в Русия. Те са родени във възраждането. Те виждат промяната и тогава Гешов, той е председател на нашата академия, той е един умен човек, той казва :“аз вярвам в подписа на Николай Втори, но внукът Николай Втори вече е много далеч от дядо си Александър Втори. Политиката се преобръща. Така че русофобията има много по-дълбоки корени.

ГК : Оправдани. Аргументирани корени.

ГМ : Оправдани. А Николай Втори в манифеста си, защото ние на първи октомври 1915-та година, ние воюваме със Сърбия, ние не обявяваме война на съглашението. А Николай Втори обявява война на България и в манифеста си ни нарича „изменници на славянството“ Е как изменници ?

ГК : Ами сега също се опитват славянска концепция да разработват в Кремъл.

ГМ : Изменници на православието, знаете. Не е така. Ние се намесваме…И Русия обявява война. И руските броненосци обстрелват тогава Варна и Балчик, има загинали мирни граждани. И тогава дядо Радославов събира министерския съвет и казва : “ Ще преименуваме свети Александър Невски на свети свети Кирил и Методий“

ГК : А защо не са го преименували ?

ГМ : Преименуван е. Аз имам такава картичка. От 1917 година от дядо ми. Преименуван е, но 21-ва година Стамболийски го връща…

ГК : Ей тия земеделци бе, това можеше да бъде най достойно – свети свети Кирил и Методий, прекрасно е.

ГМ : Още преди да се освети, 24-та година.

ГК : Защо сега не започне инициатива да се върне „свети свети Кирил и Методий“

ГМ : И забележете – това е парадоксът в историята. Кайзер Вилхем, аз съм гледал послания до цар Фердинанд до улица Московска, дворецът се води на улица Московска. Улица „Московска“ е запазена. Легацията. Руската легация. Радославов я обръща на Военна болница. Вдига се скандал. Това личи от архива на цар Фердинанд, Симеон върна архива 2006-та година, там на доклада цар Фердинанд казва :“ Министър-председателят да престане с тая байганьовщина. Не може да се посяга на руската легация, това е един дипломатически имот“ Хвърля си Радославов оставката. Това е 1916-та година когато ние сме във война с Русия. Запазва се руската легация. Улиците на генералите. И като дойдат колеги от Полша, като видят генерал Гурко и припадат “ как така генерал Гурко“ И аз се опитвам „дайте сега ние сме историци, генерал Гурко ви е клал като генерал-губернатор на Варшава, ама той е освободил София – викам, батюшка-цар“ се опитвам да намеря равновесие.

ГК : Митология е голяма, трябва да бъдат поставени нещата на точните им места, защото ето – вие ме впечатлихте. Прекрасна инициатива може да бъде организирана – да се възстанови достойното име на храма, да се казва „свети свети Кирил и Методий“, особено сега.

ГМ : Значи има обяснение, тогава когато се прави със Стоян Заимов комитета  свети Александър Невски той е светец-патрон на царя освободител. И те още 1881-ва година, когато взимат решение да се нарече тогава бива убит от народоволците има такова решение на комитета, аз го видях. И след 89-та година идваха при мен депутати и аз тогава обаче им напомних, че е преименуван, те не знаеха които дойдоха при мен и че има такова решение на комитета, инициативният комитет, има такова решение, освен това след 19-ти май 34-та година, след преврата когато Кимон Георгиев възстановява дипломатическите отношения със Съветския Съюз, те след Брест-Литовск осемнайста година са установени, там се сключва едно споразумение, че руското правителство отстъпва на българската държава и Свети Александър Невски, и Шипченския манастир и някои други имоти. На българската държава. Поради което Патриаршиата нямаше нотариален акт. Чак Георги Близнашки /не се разбира/ им даде. Защото българската държава въз основа на това споразумение.

ГК : Реалистично ли е сега български патриоти да направя призив да се върне името „Свети свети Кирил и Методий“ на този храм.

ГМ : Според мен ще се разрази дипломатически скандал.

ГК : Какъв скандал, тези хора се намесват, те организират провокации към българското правителство, на българска почва, връщам се към случката със Сидеров в Крим. Тази държава е окупационна сила в Украйна, защо да не проявим малко суверенитет.

ГМ : Ще дадем повод тогава…Пак ще се раздели обществото. И пак ще загубим национална енергия.

ГК : Каква енергия, Кирил и Методий са дали азбуката и на руснаците.

ГМ : Тогава руснаците се позоваха точно на това споразумение с Кимон Георгиев от 34-та година. И тогава имаше разправии за Шипченския манастир, защото, а и на Александър Невски. Това са паметници на загиналите. Не трябва да се правят /не се разбира/ Тогава на Първа Частна Банка, сега забравих кой…той направи сватба след 89-та година в Александър Невски и стана разправия. В Шипченския манастир също имаше някакви сватби и имаше разправия, че не може да се правят сватби в тези места.

ГК : При Васил Радославов се е казвал „свети свети Кирил и Методий“.

ГМ : След 1915-20 г.

ГК : Да, ето имало е периоди и на национално достойнство в България.

ГМ : Във време на война.

ГК : Но пък е било по време на война. Но пък аз мисля, че българският народ трябва да покаже достойнство и във време на мир. Така че наистина две неща очакваме. Било българският външен министър, било премиерът Бойко Борисов да се разграничат категорично от Волен Сидеров, нали така и от тази провокация в Крим. И Вие го очаквате ?

ГМ : Да, още днес вероятно.

ГК : И другото, което пък аз не че го очаквам, по-скоро мога да си го помечтая, но няма невъзможни неща. Щом ми се намери и часовника, това означава, че е напълно възможно някой да предложи да се възстанови името на този достоен храм с неговото великолепие „свети свети Кирил и Методий“

ГМ : Да не забравяме, че вече Патриаршията има нотариален акт, има промяна от няколко години.

ГК : Което означава, че Патриаршията може да поеме също инициатива щом има нотариален акт. Тя е пълновластен собственик.

ГМ : Има промяна на статута от няколко години.

ГК : Това по-скоро помага или по-скоро пречи за промяна на името.

ГМ : Според мен ще попречи, тъй като Патриаршията по линия на православието, те гледат да не се разправят с „Третия Рим“, както Москва от Иван Грозни насетне…

ГК : И там ли руска ръка властва ?

ГМ : Има една традиция по управлението на Стамболов, тогава Светият Синод се обявява против правителството, тогава един Васил Друмев, тогава Митрополит Търновски, той е заточен в манастира в Арбанаси. Така че патриаршията традиционно е русофилска. И преди Светия Синод.

ГК : Отвсякъде обръч от интереси, които идват от север, от отблясъците на червената кремълска звезда. Благодяра на академик Георги Марков за участието!

 

1 Коментар

  1. Българската политика не се „орбанизира“, г-н академик Марков. Тя отдавна се се я СЕЛЯНИЗИРАЛА!

Коментарите са ограничени.