9 вечери театър на открито (цялата програма)

Билетите са в продажба от днес, за първи път Народният театър дава сцена под звездите и на гостуващи театри

Народният театър „Иван Вазов” обяви за втора поредна година началото на едно от най-грандиозните си събития – „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”.Между 30 юни и 8 юли 2018 г., театърът кани на откритата сцена в пространството пред сградата си зрителите на уникално изживяване под звездите на нощна София.

За разлика от миналата година, когато беше дебютното издание на„ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”, сега в програмата са включени девет спектакъла на открито.

Това съобщиха на пресконференция пред медиите днес директорът на Народния театър Мариус Донкин, зам.-директорът по техническите въпроси инж. Емил Марков, зам.-директорът по художествено-административните въпроси Цветан Николов и ръководителят Маркетинг и комуникации Катя Попчева.

Началото на тазгодишния „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” ще бъде дадено на 30 юни, когато Народният театър, съвместно със Столична община, канят публиката на концерта-спектакъл „България – благословена земя”, с участието на певци и актьори, режисирани от Борис Радев. Достъпът до събитието, което е част от закриващата програма за финала на българското европредседателство, ще е свободен, като желаещите трябва да се снабдят с покана с място. Поканите ще могат да се получат на касите на Народния театър, като местата са ограничени.

На 1 и 2 юли зрителите ще могат да видят хитовия спектакъл „КАЛИГУЛА” с номинирания за наградата „Аскеер” Деян Донков. Представлението ще се играе със субтитри на английски език, за да даде възможности и на чуждестранните жители и гости на София да се насладят на майсторското изпълнение на актьорите, режисирани от Диана Добрева.

На 4 и 5 юли Народният театър кани зрителите на друг свой хит на открито – „ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН” на режисьора Александър Морфов, а на 6 юли е ред на „САКО ОТ ВЕЛУР” на режисьора Бойко Богданов.

За първи път в историята на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” Народният театър отваря символично вратите си и за гостуващи театри. Началото е сТеатър София, който ще покаже свой спектакъл на 3 юли. На 7 юли пък Театър Българска армия ще отбележи на сцената под звездите стотното представление на „Швейк”. С него ще бъде отбелязан и 70-годишният юбилей на режисьора Бина Харалампиева.

Всички спектакли са с начален час 21:30 ч., а билетите с цени от 10, 15, 20, 25 и 30 лв. вече са в продажба. От днес те ще могат да се закупят освен на касите на Народния театър, и онлайн на сайта, както и в мрежата на основния партньор на събитието – Изипей. Освен във всичките 2500 обекта в цялата страна, Изипей ще продава билети за „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” и онлайн, а също така ще осигури и мобилни каси. Те ще бъдат разположени на различни външни локации в София, които ще бъдат обявени допълнително.

„Изключително съм щастлив, че с още по-голям мащаб и размах пристъпваме към втората година на тази инициатива. Благодарни сме на всички над 5000 зрители, които бяха с нас миналото лято, и сега ги очакваме отново, защото за нас всяка нова година на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” е премиера. Вдигнахме високо летвата, сега трябва да я надскочим. Благодаря специално и на Столична община, които отново повярваха в нас и са наши партньори”, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.

Техническият директор на театъра инж. Емил Марков разкри, че тази година конструкцията на сцената и трибуните ще е различна, още по-удобна и безопасна и за зрители, и за актьори. Освен, че ще бъде наполовина по-ниска, трибуната ще има и коридор за достъп по средата, и ще разполага с точно 1127 места. Предвидено е и пространство за достъп на хора с увреждания.

Сцената на открито ще бъде широка 14 и дълбока 12 метра, и ще се издига на 90 см от земята.

„ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” встъпва във втората си година и със специално създадено ново лого, дело на художник-дизайнера на театъра Янина Петрова. Ще има и много изненади за зрителите в хода на кампанията.

 ПРОГРАМА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” 2018

30 юни – 8 юли

Пространството пред Народен театър „Иван Вазов”

30 юни – КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ „БЪЛГАРИЯ – БЛАГОСЛОВЕНА ЗЕМЯ“

Режисьор: Борис Радев

1 И 2 ЮЛИ – „КАЛИГУЛА” ОТ АЛБЕР КАМЮ

/със субтитри на английски език/

Режисьор: ДИАНА ДОБРЕВА,Превод и сценична версия: Александър Секулов и Диана Добрева

Сценография и костюми: Нина Пашова; музика: Петя Диманова;музика на живо: Петър Йорданов;пластична концепция: Диана Добрева;хореография: Ангелина Гаврилова

С участието на: Деян ДОНКОВ, Жорета НИКОЛОВА, АлександраВАСИЛЕВА, Йордан БИКОВ, ДеянАНГЕЛОВ, Биляна ПЕТРИНСКА, ЕленаПЕТРОВА, Йосиф ШАМЛИ, ЗафирРАДЖАБ, Стефан КЪШЕВ, ВяраТАБАКОВА, Цветан ПЕЙЧЕВ, КалоянСТОЙЧЕВ, Кирил СТОЙЧЕВ, АлбенаСТАВРЕВА, Славена ЗАЙКОВА, ЕлицаЙОВЧЕВА, Ирина МИТЕВА, АхмедЮМЕР, Александър ЕВГЕНИЕВ, ДимитърДИМИТРОВ

3 ЮЛИ – ГОСТУВА ТЕАТЪР „СОФИЯ”

4 И 5 ЮЛИ – „ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН” ОТ НИКОЛАЙ ЕРДМАН

Спектакъл на АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ

Сценография Никола Тороманов, художник на костюмите Марина Додова, музика Асен Аврамов, хореограф Ивайло Иванов, асистенти на сценографа Емона Стойкова и Кирил Наумов, асистент на художника на костюмите Марияна Кирякова

С участието на: Камен ДОНЕВ, Рени ВРАНГОВА, Светлана ЯНЧЕВА, Пламен ПЕЕВ, Албена КОЛЕВА, РусиЧАНЕВ, Стефания КОЛЕВА, ТеодорЕЛМАЗОВ, Дарин АНГЕЛОВ, ДеянАНГЕЛОВ, Валентин ТАНЕВ, ПавлинПЕТРУНОВ, Биляна ПЕТРИНСКА, Йордан ПЕТКОВ, Емил И. МАРКОВ, Стефан КЪШЕВ, Любомир ПЕТКАШЕВ, Вяра ТАБАКОВА, Валентин БАЛАБАНОВ, Албена СТАВРЕВА, ВладиславаНИКОЛОВА, Василена ВИНЧЕНЦО и др.

6 ЮЛИ –„САКО ОТ ВЕЛУР” ОТ СТАНИСЛАВ СТРАТИЕВ

Режисьор БОЙКО БОГДАНОВ

Сценография Светослав Кокалов, костюми Петя Стойкова, музика Бойко Богданов, пластика Александър Илиев, музикален ръководител Данко Йорданов

С участието на: Филип ТРИФОНОВ, Георги МАМАЛЕВ, Стефан ЩЕРЕВ, Пламен ПЕЕВ, Мария САПУНДЖИЕВА, Николай УРУМОВ, Милена ЖИВКОВА, Виктория КОЛЕВА, Христо ТЕРЗИЕВ, Милена АТАНАСОВА, ЦветомираДАСКАЛОВА, Стоян ПЕПЕЛАНОВ, КирилКАВАДАРКОВ

7 ЮЛИ – ГОСТУВА ТЕАТЪР БЪЛГАРСКА АРМИЯ – „ШВЕЙК” – 100-НО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

Режисьор: БИНА ХАРАЛАМПИЕВА

8 ЮЛИ – СПЕКТАКЪЛ-ХЕПИНЪНГ „ОПИТ ЗА ЛЕТЕНЕ” ОТ ЙОРДАН РАДИЧКОВ

Режисьор: СТОЯН РАДЕВ

Начало на спектаклите: 21:30 часа

  • Достъпът до концерта на 30 юни е безплатен, като за него на касите на театъра ще се издават покани с места. Местата са ограничени!

Билети за всички останали спектакли може да закупите на касите на Народния театър, онлайн на сайта на театъра и в мрежата на Easypay.

Цени на билетите: 10, 15, 20, 25 и 30 лв.

Снимки: Антон Марков