Взриви се цех на ВМЗ Сопот, избухна пожар

ВМЗ Сопот
Взривове разтърсиха цех за боеприпаси на ВМЗ-Сопот в Иганово малко след 19.30 часа. Първият сигнал е подаден минути по-късно.

„Един склад гори“, потвърди областният управител на Пловдив Розалин Петков, който вече пътуваше към мястото на инцидента.

На този етап липсва информация какво е предизвикало взривовете. Поради тази причина и пожарната не може да предприеме действия по гасене на огъня, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов пред БНТ. По думите му намиращите се в момента на избухването на пожара двама пазачи са невредими. Той не можа да се ангажира с оценка на щетите и причина за инцидента.

В момента на инцидента в Иганово на смяна са били двама пазачи, които са невредими. Няма опасност за населението на селото.“ Това заяви министър Лукарски, който пътува към мястото на инцидента.

Той поясни, че са предприети всички мерки за обезопасяване на района, като към момента няма последващи взривове.

Взривовете са продължили около 50 мин. Те са започнали да експлодират в 19:30 ч и до около 20:20 ч е било истинска канонада. Това твърди кметът на Иганово Стефан Данчев пред 24 часа.

Според него гърмежите утихват, към настоящия момент нямало данни за пострадали, тъй като по това време в складовата база, която е избухнала, не би трябвало да има работници.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също пътува към складовата база на ВМЗ – Сопот край с. Иганово, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната По негово разпореждане към мястото на инцидента пътуват две линейки от военната болница в Пловдив, както и екип на служба „Военна полиция“.

Министерството на отбраната е готово да съдейства в следващите дни с експерти и специализирана техника за изясняване на причините за взрива.

МВР: Няма данни за пострадали при възникналия инцидент

Около 19.30 часа е получен сигнал от охранител, че се чуват взривове от склад за боеприпаси в село Иганово, съобщиха от пресцентъра на МВР. На  място веднага е изпратена пожарна служба, районът е отцепен от полиция. Няма пострадали при инцидента. Няма опасност за населеното място. Складът е на 2 км от селото.

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов следи ситуацията  и осведомява за нея постоянно вътрешния министър Румяна Бъчварова.