Политици и експерти: Няма рискове след взрива във ВМЗ, ситуацията е сложна (обобщено)

Взрив ВМЗ Сопот

Никакви рискове за населението не съществуват след взривовете в склада за боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Нова телевизия.

Още от самото начало на инцидента бяха взети изключително адекватни мерки. Теоретически има рискове за екипите, които работят на място, защото става дума за бойни взривни вещества. За населението рискове няма, повтори Лукарски.

Създала се е паника сред населението от визуалния ефект на взривовете. Става дума за неуправляеми реактивни снаряди, които предизвикат ефект на зарята. И понеже хората са се уплашили и си спомнили за взривовете през 1978 г. и хаотично са започнали да се изнасят. Но сега вече са по къщите си, каза още Лукарски.

Той съобщи, че складът, който горя снощи е 6-ти холандски склад и е възможно най-отдалечения от Иганово, там хора не работят. Там по принцип производствена дейност няма, там има само двама охранители, единият е подал сигнал за пожара, каза Лукарски.
За това, че е имало предписание от Главната инспекция по труда и се оказва, че е имало пропуски там, които е трябвало да бъдат отстранени Лукарски заяви, че инспекторите по труда са наблюдавали за производствената дейност, а такава в игановските складове няма.

Каква е причината за взривовете, тепърва ще се разбере. В рамките на 24 часа след последния взрив трябва да влязат експертите и да се направят проверки. Казах, че са спазени всички изисквания, но всичко би могло да предизвика този пожар, обясни министърът на икономиката. Той добави, че никога няма 100% сигурност при съхранение на бойни взривни вещества.

Докато бях в кризисния щаб видях професионална работа от страна на колегите от ВМЗ-Сопот, КОС, полиция, пожарна. Нито за момент не се създаваше усещането, че може да стане голямата беля. Съмнения всеки може да има, но фактите ще станат ясни, след като експертите си кажат мнението за причината, заяви Лукарски.

Дали са пестили средства от сигурност и безопасност, тъй като ВМЗ-Сопот е в лошо финансово състояние, Лукарски е категоричен, че няма такова нещо. Финансовото състояние на ВМЗ-Сопот не е тежко в момента. От около 2 години предприятието работи на пълни обороти, имаме поръчки за година и половина – две напред, така че финансовото състояние е стабилно, подчерта Лукарски.

Той обясни за взривовете снощи, че нурсовете – това са неуправляеми реактивни снаряди. Това са изстрели,които се изстрелват от самолетите и хеликоптерите, това е горяло там. Те летят доста ефектно и горят доста ефектно и това е предизвикало паниката сред населението, убеден е Лукарски.

На мястото като отидох веднага след инцидента се дишаше спокойно. Няма отделяне на отровни газове във въздуха. Тези нурсове са за конвенционално бойно оръжие и не са свързани с отделяне на бойни отровни вещества, уточни Лукарски. Той допълни, че „горящият склад е далеч от цеховете и от оградата. Когато е строен заводът, той е строен с акъл и не е направен така, че да има опасност за хората“, каза още Лукарски.

Предишни инциденти са свързани с неправилно боравене при утилизация на боеприпаси. Тук става дума за един завод – пионери в превантивната дейност и в безопасността и производството и съхранението на тези видове боеприпаси. Този склад, който горя вчера, е с със специална облицовка, тя ограничава до максимално щетите.

Главният секретар Георги Костов: Ситуацията не е за подценяване

Спецове по бомбен тероризъм ще влязат в склада в село Иганово, който се взриви вчера. Сапьори на военните с БТР-и разчистват външния периметър. Това обяви пред Нова телевизия главния секретар на МВР Георги Костов.

„Правим сложни преценки на динамичната ситуация в село Иганово. Снощи нещата бяха по-чисти, защото периметърът е отцепен. Сега ще преценяваме дали е възможно да пуснем екипите. БТР-и на военните изчистват външния периметър от осколки и предмети. След това след анализ на място ще престъпим към изчиствано на складовата база. Колеги от спецзвеното по бомбен тероризъм и сапьори от военните ще влязат вътре”, обясни главният секретар.

Георги Костов добави, че сега най-трудната задача е да се установи дали под руините на склада има невзривени боеприпаси. „Ситуацията не е за подценяване”, завърши той.

Кметът на Иганово: Хората се завръщат по домовете

Ситуацията в Иганово е спокойна след снощните взривове в склад на ВМЗ-Сопот в землището на селото. Това каза за Фокус кметът на селото – Стефан Данчев.

По думите му, голяма част от хората, които бяха напуснали домовете си са се завърнали, а останалите ще го направят днес. Няма пострадали хора, съборени къщи или счупени стъкла от взривовете, каза още кметът.

Предстои безпилотни самолети да обследват района, за да се види, какво е състоянието на съседните складове. Трябва да минат 24 часа, за да може на мястото на взрива да влязат техника и хора, каза още Стефан Данчев.

По думите му, най-вероятно нищо не е останало от склада, където са се съхранявали боеприпасите, тъй като той е лека конструкция, тип холандски и няколко снаряда биха го разрушили. Паниката снощи е възникна главно в ромското население, което живее по-близо до инцидента, а има хора във вътрешността на селото, които дори не са разбрали, че нещо се е случило, каза още кметът. Според него от снощи не е имало вторични взривове.

Борисов: Въздухът е чист

Премиерът Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че няма замърсяване на въздуха в село Иганово след снощните взривове.

„Резултатите от измерването на въздуха в района на село Иганово са готови. Докладваха ми, че няма изменения на стойностите на въздуха, няма превишаване на показателите, няма замърсители. Въздухът е чист”, пише премиерът в социалната мрежа.

Още снощи той той обяви във Фейсбук, че следи отблизо ситуацията с цехa за боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово.

„Жертви няма, няма и опасност за населението. Министърът на отбрана Николай Ненчев и министърът на икономиката Божидар Лукарски са на място и координират действията с полицията, пожарната и Регионалната инспекция по околната среда и водите. В момента се правят измервания на въздуха“, написа премиерът.