БСП на първомайско шествие или Корнелия върху заледен керемиден покрив

Корнелия Нинова. Снимка: Webcafe.bg

Евгени Петров

Утре БСП организира първомайско шествие „срещу корупцията, мизерията и бедността”. Бдителни наблюдатели прогнозират, че в София шествието ще се води от Корнелия Нинова и Кирчо Добрев, а в Пловдив – от Георги Гергов.

За БСП и нейната лидерка положението в България е катастрофално поради липса на по-силен епитет. Както тя, така и президентът ще ви кажат, че дружбата с Русия е от векове за векове, че санкциите трябва да паднат, а специално Радев е извикан за инструкции в Кремъл през втората десетдневка на май.

Ако парламентарната опозиция е изпуснала нещо от лошотията в държавата, не се притеснявайте – условно десните, зелени и либерални формации винаги го допълват. От „Спаси Пирин“ през„Спаси слободията на словото“ до „Спаси България от Борисов“.

Не щеш ли, смятаният за близък до левите сили ББСС Галъп твърди нещо съвсем различно. А то е, че обществото продължава да бъде максимално евроориенетирано и заедно с това миролюбиво настроено към Русия,  което може единствено да потвърди старото дипломатическо правило: „Винаги с Германия, никога срещу Русия“.

Затова и отказът от гонене на дипломати се оказа масово подкрепян от общественото мнение и накара всички активни в политическия процес / без ония 2 процента/ да одобрят хода на кабинета.

Двата условни процента са наистина нещо, което си заслужава да бъде изследвано заради непропорционалното съотношение между популярност и гласовитост.

Те просто са беквокалът на стоновете на Корнелия, която прилича на превъзбудена котка върху заледен керемиден покрив.

Нейсе, думата ми е за социалистите.

По време на финансовата дискусия „България и Еврозоната“ само преди дни Владислав Горанов  посочи че изпълняваме всички критерии. До него застана лидерът на ПЕС Сергей Станишев и потвърди същото. Българският синхрон на европейско равнище бе очеваден, но БСП вътре в страната клати лодката с всички позволени и често пъти непозволени средства.

Без да си дава сметка, че обърне ли се – всички сме в блатото. Но за социалистът тинята е като стартова площадка за печелене на власт. Без да си дава сметка, че може да стане обратното – да затъне още повече в нея.

Поне така сочи практиката след „Костинброд“ и 2013-2014 година.

Но лицемерното поведение на Нинова и сие е обяснимо, защото навън столетницата е обърната към Европа, но у нас – с безогледен популизъм към най-носталгичния за едно пагубно минало електорат.

Това крещящо лицемерие на върхушката на „Позитано”, съставена от приватизатори и капиталисти да води протест „срещу корупцията, мизерията и бедността” е все едно Владо Кузов да води протест срещу педофилията.

Защото бедност има навсякъде, но същият споменат по-преди Галъп твърди, че 43% от пълнолетните българи са доволни от работата си. 18% работят, но не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега. А 53% от работещите пълнолетни българи декларират, че са доволни от парите, които получават от работодателите си.

Това са данни, които влизат в пълно противоречие с апокалиптичните картини, които обрисува соцлидерката. И най-малкото има основание за предсрочни избори, защото на всички вече е ясно, че касата за заплати е в бизнеса, а не на „Позитано 20“.

Вече идва ново поколение, което разбира, че с диктатурата на бедните богатство може да се направи само във висшата върхушка на социалистите.

Затова личната ми прогноза е, че утре пред Министерския съвет ще се съберат не повече от 3-4 000 души, освен ако подобно на предишни митинги не дойдат автобуси от цялата страна.

И –  разбира се – ако зелените и „Спаси Пирин” не се присъединят към митинга. На което няма да се учудя.

Но това е животът. Социалистите си отиват, идват либералите. А що се отнася до общественото мнение – майната му. Или както писа в един статус Радан Кънев на въпрос: „Как се управлява държава, в която 57% търкат талончета“ отговорът му беше: „: Лесно. Трудно се управлява когато 80% разбират какво се случва и оценяват решенията на властта според интереси и убеждения (които са много различни).

Извинете, но нима има нещо по-убедително от съчетанието между интереси и убеждения?

А иначе – Лед тронулся, господа присяжные заседатели. Неморално е да лъжете най-верните си и доверчиви избиратели.

3 Comments

  1. Kalin Parvanov
    27 април в 10:46 ·

    Мотото на първомайския протест на БСП срещу корупцията на ГЕРБ: За равен достъп до корупция и справедливо разпределение на доходите от нея!

  2. Аз пък точно това и харесвам! С отявления си нихилизъм,вече опротивя и на собствения си електорат, а и на голяма част от поддръжниците си. Продължавам да твърдя,че не и остава много и че е и спретнат вътрешнопартиен преврат.

  3. По-нагла жена от Корнелия не съм срещала и надявам се няма да срещна!То бива безсрамие ,но тя е безочлива!Как може да има още хора ,които да вярват на столетницата и в частност на лидерката и?

Коментарите са ограничени.