Отказаха да регистрират съюза на Божидар Димитров

Божидар Димитров публикува отказа във фейсбук профила си.

Агенцията по вписванията отказа регистрация на Българския надпартиен съюз „Кан Кубрат“, каза пред „Фокус“ председателят му – историкът Божидар Димитров. 

„Това не беше искане за регистрация на партия, а на най-обикновена неправителствена организация, независимо от това, че тя ще се занимава с решаване и на политически проблеми“, уточни Димитров. Той разказа какви точно са били мотивите на Агенцията по вписванията, за да постанови отказа.

„Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели. Такава форма съществува в други демократични страни като САЩ, Русия, Франция, Турция и т.н. Най-неочаквано получихме отказ. Аргументите за това са от няколко изречения, за които, честна дума, се чудех дали да се смея или да плача. Аргументите са, че ние желаем да променим конституционния ред в България, а това е незаконно и, едва ли не, ще извършим държавен преврат или държавна измяна“, подчерта историкът.

Според него мотивите за отказаната регистрация са други.

„Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка – съставени от президента „професорски правителства“. В тях ще влизат хора, които са супер специалисти в конкретна област, но и мениджъри. Както направи Цар Борис III между 1935 г. и 1943 г. и България отбеляза рязък скок в своето развитие. Необразованите хора ще бъдат вън от политическия елит на България и за това очевидно са се активизирали и постарали на първо четене да ликвидират този опит да се промени формата на управление на България и компетентни хора да управляват“, аргументира се Димитров.

„Конституцията не е свещена крава и в нея указано как може да се промени чрез Велико Народно Събрание. Точно това искаме и ние и нищо повече. Да проведем Референдум за Велико Народно Събрание. Ако Суверенът – българския народ реши чрез избори това е чудесно, ако ли не – да живеят бат Сали, фризьорките Чилова и Иванчева и т.н.
Струва ми се, че истинските причини са други. Някои се страхуват от професорите. Ако една държава се страхува от своите професори и се радва на бат Сали, пиши я бегала тази държава“, коментира и във Фейсбук Божидар Димитров.