Гл. секретар Георги Костов: Над 1000 кг тротил са се взривили в Иганово

Към момента не можем да кажем, че имало саботаж, но не можем да отхвърлим тази вероятност, каза главният секретар на МВР
Иганово бтв
Снимка: bTV

 

Все още не може да се каже окончателно, но предполагаемото количество на тротила, който се е взривил в землището на село Иганово, е над 1 000 килограма.

Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, след заседанието на Кризисния щаб на мястото на тежкия инцидент, циритан от Радио „Фокус“.

Има много версии, които са издигнати, но на този етап не можем да коментираме, каза още Костов.

По думите му не се изключва нито една версия и ще се изследват всички вероятни причини. Към момента не можем да кажем, че имало саботаж, но не можем да отхвърлим тази вероятност, каза още главният секретар на МВР.

Снимките от безпилотните самолети, който днес обследваха района показват, че е имало авария, съобщи Костов.

По думите му складът, където са се съхранявали боеприпасите, го няма, тъй като е временен и не е масивна постройка. Няма други материални щети.

По думите му в склада ще се влезе след като периметърът бъде обезопасен.

Към момента периметърът не е обезопасен, за да започнат процесуално-следствените действия в целия обем, в който се изисква, каза още Георги Костов.

Ще се изкача 24 часа след взрива, ще се направи проверка от компетентните технически лица и, когато няма никаква заплаха за служителите, които извършват процесуално-следствените действия, те ще започнат. Предполагам, че това ще стане в утрешния ден, каза още Костов.

По думите му към момента на мястото на взрива пожар няма, ситуацията е овладяна, няма никаква заплаха за гражданите от близките населени места.

Ще има Кризисен щаб и утре, ако има промяна в оперативната обстановка, каза още Костов. Той коментира, че самият факт, че при такъв взрив няма пострадали съседни сгради и взривът е относително локализиран, означава, че някой е мислил и е взел подходящо решение, когато е строен този завод.