Прокуратурата разпитва 800 души за взрива в Иганово

По експертни данни към настоящия момент няма опасност от взрив, каза окръжният прокурор Румен Попов
Иганово бтв1
Снимка: bTV

 

Пловдивската прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради взрива в склада на ВМЗ-Сопот край село Иганово.

Работи се за изясняване на обстоятелствата как е възникнал пожара, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от агенция „Фокус“.

По експертни данни към настоящия момент няма опасност от взрив, каза още Попов, но се налага утре компетентните лица да влязат, за да видят дали съществува или не опасност от нов взрив. Едва тогава ние от прокуратурата и съответните разследващи органи ще извършим съответните огледи, обясни окръжният прокурор.

В момента се провеждат повече от 40 разпита. Следващата седмица трябва да бъдат разпитани 800 души, направена е необходимата подготовка от страна на полицията, заедно с прокуратурата, допълва Попов.

Предполагаемото количество на тротил, който се е взривил в землището на село Иганово, е над 1 000 килограма, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов, след заседанието на Кризисния щаб.

Към момента периметърът не е обезопасен, за да започнат процесуално-следствените действия в целия обем, в който се изисква, така че ще се изкача 24 часа след взрива, ще се направи проверка от компетентните технически лица и, когато няма никаква заплаха за служителите, които извършват процесуално-следствените действия, те ще започнат. Предполагам, че това ще стане в утрешния ден, каза Костов.

Взривът в складовата база на ВМЗ-Сопот край село Иганово не причини жертви или замърсяване на околната среда. Още вчера късно вечерта бе обявено от властите, че ситуацията е овладяна и няма опасност за населението.