„Моето Защо“ – Истории от прехода, разказани с неудобни въпроси и неудобни факти

Истории от прехода, разказани с неудобни въпроси и неудобни факти, съдържа документалният сборник „Моето защо“, чиято премиера ще бъде на 14 май в София.

Книгата е събрала разследвания, репортажи и интервюта на известната журналистка Радостина Константинова, един от основателите на легендарната Пресгрупа „168 часа“. Те са писани в продължение на близо три десетилетия, обхващащи периода на кардинални промени у нас. Публикувани са във вестниците „168 часа“, „Политика“ и „Монитор“.

Извадени са на светло много скандали в  приватизацията, в банковата сфера, в енергетиката, в туризма и в други области, които разтърсиха българската икономика през 90-те години на 20. век и началото на 21. век. Тук е първото в България разследване за офшорните фирми и износа на „червени капитали“, както и още много емблематични за времето си журналистически материали.

„Радостина Константинова  имаше точен усет за  добрия материал, присъщ ѝ беше интересът да открие какво мотивира хората  и институциите  в техните действия“, коментира Дейвид Байндър от вестник „Ню Йорк Таймс“, който дълги години е бил кореспондент на изданието в Германия и Източна Европа.

Този почерк се откроява и в интервютата с ключови личности от световния политически и бизнес елит, разкриващи връзките между ставащото у нас и в света. В редица публикации се показва как вътрешната политика на България всъщност е само отражение на дипломацията на големите сили. Проследява се обратите около влизането на страната в НАТО и в Европейския съюз.

Радостина Константинова притежаваше уникален усет, отличен поглед  и истинска дарба да изразява наблюденията си с ясни понятни думи, обобщава  Алисън Смейл, ръководител на бюрото на „Асошиейтед прес“ за Централна и Източна Европа във Виена по времето, когато Радостина е кореспондент на световната информационна агенция у нас. С тази проникновеност и достъпен стил се отличават всички материали, представени в книгата.

Сборникът „Моето защо“ може да бъде полезен за настоящи и бъдещи журналисти, както и за онези, които искат да научат неподправени истини за прехода у нас.

По-долу публикуваме едно от знаковите разследвания на Радостина Константинова във в. „Политика“

На 6 км от Балчик, в „най-красивата и величествена част отЧерноморското крайбрежие“ расте комплекс с 52  апартамента

Прокурорът Манчев стана хотелиер

Срещу 50 стотинки дялово участие съпругата на магистрата е председател на съвета на директорите на ваканционния клуб „Вила Романа“, чиято продажна цена е над 4,5 милиона евро. Синът на обвинител № 2 прехвърлил на майка си правото на строеж и на собственост

Заместник главният прокурор Христо Манчев и съпругата му си имат ваканционно селище на 6 км от Балчик, установи проверка на „Политика“.

Във ваканционния клуб с романтичното име „Вила Романа“ (Римска вила – б. р.) има 52 апартамента, чиято обща продажна цена надхвърля 4,5 милиона евро. От тях 28 вече са продадени или запазени.

В разговор с „Политика“ зам. главният прокурор призна, че има „някакво“ отношение към клуба край Балчик и че жена му е акционер там (интервюто с него четете на 9-а стр.).

Разбира се, името на Христо Манчев Стоянов не фигурира никъде в документите на ваканционен клуб „Вила Романа“. Схемата е изрядна – селището е собственост на акционерно дружество със същото име, което пък принадлежи на „Легалити“ ООД.

Активите на „Вила Романа“ са отразени надлежно в счетоводния баланс на „Легалити“ за 2005 г. А съдружници в него са двама души, които на пръв поглед нямат нищо общо с прокурора Манчев – юристите Росен Димоларов и Боряна Стоянова. Но само на пръв поглед – защото те се появяват в няколко фирми със съпругата на Манчев – Розалина Градинарова-Стоянова.

Силуетът на шефа на Върховната касационна прокуратура изплува от вълните край курорта Карвуна и благодарение на едно съвсем дребно недоглеждане. Или може би – на една сериозна семейна презастраховка.

Прехвърлянето

В нотариалния акт, с който се учредява правото на строеж, се появяват двамата най-близки до сърцето на шефа на Върховната касационна прокуратура. Осемнадесетгодишният му син Свилен е пълномощник на Росен Димоларов от страна на „Легалити“. Съпругата му Розалина също е пълномощник на Димоларов. Но… от страната на „Ваканционен клуб Вила Романа“ АД.

Какво е наложило и синът, и жената на прокурора да се явят пред нотариуса, може само да се гадае.

Така на 30 юни 2005 г. синът на Манчев учредява право на „Ваканционен клуб Вила Романа“ АД (тоест на майка си) да построи и да стане изключителен собственик на селището.

Три месеца по-късно – на 3 октомври, дружеството ипотекира правото на строеж и получава от Юнионбанк кредит от 750 000 евро. Този път обаче от името на „Вила Романа“ се явява самият Димоларов.

И тук схемата е леге артис, както подобава на дружество с името „Легалити“. С парите започва изграждането на селището, а заемът започва да се връща още с първите продажби на апартаменти и офиси в него.

Че кредитът е бил нужен, е напълно обяснимо – ако се съди по имотните декларации на Христо Манчев, той и съпругата му не разполагат с неограничени средства. В края на 2004 г.  – шест месеца преди да стартира проектът „Вила Романа“, те все още имат да изплащат 29 000 лева от жилищен кредит, който са взели по-рано. През същата година общият им доход е 65 156 лева и 30 стотинки. От тях – 9106,30 лв. е заработил прокурорът Манчев като член на Висшия съдебен съвет и на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието. Останалото е доход на прокуроршата, която е и лектор в същия институт. „От адвокатска професия, синдик и търговски дружества“, е написал съпругът й. Тя притежава също акции на стойност 13 406 лв. и има да получава 57 600 лв. от дължими парични вноски и неизплатени възнаграждения.

Съпрузите са спестили долари и евро на обща стойност 14 300 лева.

Дали в имуществената декларация на прокурора Манчев за миналата година е отразена придобивката на брега на морето, все още не е ясно. Това ще стане достояние на обществото през есента на тази година – стандартното време, в което Сметната палата разкрива имотното състояние на публичните личности.

 „Вила Романа“

Ето как е представен проектът на собствената му интернет страница:

„Ваканционен клуб „Вила Романа“ е разположен в курорт Карвуна на лазурния бряг на Черно море и отстои на 55 км от международно летище Варна. Живописният град Балчик е само на 6 км, a реномираният курорт Албена е на 15 км. В непосредствена близост (2-4 км) се изграждат три голф игрища, единствени по рода си в България, с великолепна панорама към морето.

Апартаментите на ваканционен клуб „Вила Романа“ са разположени на терен от 6 744 кв. м и предлагат целогодишни условия за ползване. На територията на ваканционен клуб „Вила Романа“ има общо 3 сгради, водоснабдени от минерален извор, с прекрасен изглед към морето.

Във ваканционен клуб „Вила Романа“ има рецепция; ресторант; магазин; билярд; открит детски кът; паркинг-място за всеки апартамент; фитнес и балнеологичен център (хидромасажни вани, масаж); отопляем външен басейн с минерална вода (276 кв. м.).“

„Закупувайки апартамент във ваканционен клуб „Вила Романа“, Вие ще попаднете сред най-красивата и величествена част от Черноморското крайбрежие“, пише още в рекламата на комплекса.

Средната цена на един квадратен метър е около 1000 евро. Срещу годишна такса от 9 евро на квадратен метър се предлага охрана и поддръжка през всички сезони.

Връзките

Какви са връзките между участниците в тази романтична история?

Едната от съдружничките в „Легалити“ – Боряна Стоянова, е колега на съпругата на Христо Манчев в адвокатското дружество „Антоанета Димоларова, Розалина Градинарова и съдружници“. В същото дружество е и жената на Росен Димоларов  –Антоанета.

Семейство Димоларови и прокуроршата имат обща фирма – „Диа консулт“. В нея Росен Димоларов е само управител, а собствеността е разделена по равно между двете дами.

Любопитна подробност е, че акционерното дружество за „Вила Романа“ има 742 238 акции по 1 лев. От тях „Диа консулт“ държи само една акция, поради което в регистрите на АПИС е записано, че ваканционният клуб е 100% собственост на „Легалити“.

Госпожа Градинарова-Стоянова обаче председателства съвета на директорите, въпреки че е собственик на половин акция, тоест делът й в дружеството за 4,5 милиона евро е 50 стотинки.

(09.06.2006 г.)