Рестарт на проекта „Белене“ , но без повече пари от държавата

Депутатът от ГЕРБ Красимир Николов. Кадър от НОВА.
След като беше платено оборудването с дълъг цикъл на производство, реално погледнато трябва да се направи нещо“, заяви Красимир Николов

„Основният мотив за спирането на АЕЦ „Белене“ беше неизяснеността от финансова гледна точка. Този проект беше много лошо конструиран“. Това заяви за „Здравей, България“ по НОВА Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката.

В понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че до края на годината може да стартира процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Изхарчени са повече от 3,5 милиарда лева и Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да даде пътна карта какво да се случва с това оборудване“, изтъкна той. По думите на му едно от условията на правителството е да не се харчат повече пари по този проект. Друго условие е да няма държавни гаранции.

„Преди нямаше окончателен договор, нямаше стратегически инвеститор и не се знаеше колко пари ще изхарчи държавата. Много неща не бяха ясни и проектът беше спрян. Реално погледнато от тук нататък след като беше платено оборудването с дълъг цикъл на производство, реално погледнато трябва да се направи нещо“, заяви зам.-министърът на енергетиката.

Той коментира факта, че през 2012-а проектът беше спрян с мотивите, че е рисков от сеизмологична гледна точка: „Проектът не е рисков. Минали са стрес-тестове, така че АЕЦ „Белене“ отговаря на всички съвременни изисквания. При всички рискови условия – земетресения, наводнения, пожари, да може да издържи. Стрес-тестовете бяха през 2011-а“.

 

2 Comments

  1. Понеже троловете на ГЕРБ са активирани да пишат лъжи и да хвалят решението на мафиота Борисов, ето ви само един простичък аргумент, който прави нелепи всичките им опити да заблудят неинформираните – щом другаря Борисов е опрял до „най-големия капацитет“, с който винаги са крали заедно – Румен Овчаров, не става дума за енергетика, аз кражба на пари… Оставка на това престъпно управление на шайката от ГЕРБ!!!

    • Оставка ще видите на кукуво лято. Като истерични жени сте.

Коментарите са ограничени.