Bloomberg: Единствено България и Словакия бележат увеличение на темпа на растеж на БВП

Снимка: pixabay.com

България и Словакия са единствените страни от региона на Централна и Източна Европа, които бележат повишаване на темповете на икономически растеж през първото тримесечие на 2018.

Това сочат предварителни данни на агенция „Блумбърг“, цитирани от тв Европа.

Очаква се растежът на брутния ни вътрешен продукт през първата четвърт на 2018 г. да се покачи до нива от 3,8% в сравнение с констатираните от експертите на „Блумбърг“ 3,5% през последното тримесечие на 2017. Следва да се отбележи обаче, че ръстът за последната четвърт от изминалата година по данни на Националния статистически институт е не с 3,5%, а с 3,6%.

Цялостната картина в региона на Централна и Източна Европа е на забавяне на темповете на растеж. Факторът зад негативния тренд е по-слабото промишлено производство, което не успява да бъде компенсирано от повишаването на потребителските разходи, подхранвани от повишаването на заплатите. Най-голям е спадът в нивата на ръст в северната ни съседка Румъния – от 6,5% през четвъртото тримесечие на 2017 до 4% през първата четвърт на настоящата година.

Въпреки това регионът остава най-бързо растящия в Европейския съюз. За сравнение еврозоната, която е най-големият търговски партньор на Централна и Източна Европа, предварителните оценки сочат средно нарастване на БВП с 2,5 процента.