Излиза страховитата хроника на убийствата на нашето време

Всичко за кървавите престъпления от 2005 г. до днес четете в книгата „Криминалните мистерии на България“

Смразяващи кръвта, жестоки, потресаващи, нелепи, мотивирани или необясними, разкрити или заметени под килима на Темида, убийствата са част от нашата съвременност и водеща тема в новинарските емисии всеки божи ден.

Много от случаите остават неразкрити, убийците се измъкват безнаказано или пък изходът от разследванията и съдебните дела продължава да буди съмнение и недоволство от страна на близките на жертвите и обществото.

Най-нашумелите случаи от края на 2005 г. насам са описани в новата книга „Криминалните мистерии на България. От сестрите Белнейски до шесторния убиец в Нови Искър“ на журналистката Гергана Танева. Документалният том е на книжния пазар от днес.

В ужасяващата хроника ще прочетете: за шестте жертви, покосени навръх Нова година в Нови Искър; за зверски закланото 11-годишно момиче в кв. „Меден рудник“; за мистериозното изчезване на красавица в Бургас; за изнасилената до смърт в Борисовата градина; за извергите от село Мечка; за кървавото Богоявление в Дългопол… Ще си припомните още десетки шокиращи престъпления, за които почти няма българин, който да не е чувал, чел и гледал репортажи. Разследванията на някои от тях са приключили, други се точат с години и обрастват с нови и нови теории за случилото се.

Книгата е показателна за обществото, в което живеем, за несигурността, която с право изпитваме за себе си и за младото поколение. Няма нормален човек, който да не бъде потресен от всеки един от случаите по отделно, а взети заедно те сякаш представляват драматична и страшна обществена диагноза.

Загиват деца от ръцете на деца, млади жени биват изнасилени и затрити, луди се разхождат свободно по улиците и трепят близки и непознати, цели фамилии са окъпани в кръв и запратени в отвъдното, а случаите не намират стопроцентово обяснение. Множеството ужасяващи посегателства, описани тук, крият въпросителни, които още дълго ще продължават да събуждат любопитство и да изправят косите на всеки, който дръзне да разгърне студените досиета. Какво се крие зад тези мистерии? Дали е можело ли да бъдат избегнати? Какво е довело до тях? Отговорът на тези и на още много въпроси ще откриете в премиерната книга.

Очерците описват детайлно и жертвите, и убийците, и тяхното обкръжение. Проследяват събитията от местопрестъплениет. Спират се на разнопосочните версии, на криминалните процеси и на съдебните дела. Анализират профилите на предполагаемите или доказаните палачи, изследват обществения отзвук от кървавите им дела и следите, които остават в душите на всички нас.

„Криминалните мистерии на България“
Автор: Гергана Танева
Категория: Криминални книги, Документалистика
Оформление: Марта Радойнова
Меки корици
Формат: 13×20
Страници: 192
Година: 2018
ISBN: 978-954-515-440-3
Цена: 7.00 лв
Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.