Бойко Борисов: Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула

Снимка от туитър акаунта на Антонио Таяни.

Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция по време на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП), предаде Агенция „Фокус“.

„Днес не говорим за ляво и дясно, не говорим за политически партии. Аз съм благодарен на всички партии, както и на шестимата лидери от Западните Балкани, че дойдоха тук. Това е успех на България, на българския народ и аз от името на хората благодаря за това, че до един са тук. Що се касае до Балканите – не съм вярвал, че след 15 години затишие ще е възможно отново да сложим региона на масата. Избрахме най-трудното в Европа, защото този регион в близките 20 години е генерирал много проблеми, смърт и разрушения“, каза още
премиерът.

Борисов уточни, че многократно е запознал колегите си с това, че става въпрос за население от 17,7 млн. души и около 100 млрд. брутен продукт.

„Днес говорим дали да прегърнем този регион, който е една държава с брутен продукт колкото Словакия и с население колкото Румъния и с шест правителства. Рисковете за Европа са нула. В противен случай подобен конфликт, какъвто беше Косово, Сребреница и др., с техните хиляди жертви и още ненамерени гробове – дали е по-добре за Европа?“, коментира Борисов.

Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи, каза той.

„Голям проблем за Европа днес е Брекзит. Утре ще говорим много за това, което се случва, но от миналия съвет досега не виждам нещо да се е променило в тази посока. Истински сме разтревожени от двете споразумения – излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран и търговското споразумение. Жертвите и напрежението в Йерусалим също са факт и не вещаят нормализиране на отношенията в Близкия Изток. И не на последно място – ако ние не си прегърнем и обгрижим Западните Балкани и не им помогнем – да, много то тях не са готови и
имат още да наваксват, тогава няма защо да се сърдим че влиянието на САЩ, Русия, Саудитска Арабия ще бъде по-голямо, отколкото това на Европа. Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи“, каза още Борисов.

Премиерът уточни, че се организират и двустранни срещи на отделните лидери в София. „Искам да благодаря на Жозеф Дол, Антонио Таяни и Доналд Туск за това не само, че са тук, но че обиколиха всички държави от Западните Балкани и дойдоха накрая дойдоха тук в София, за да изкажат своето впечатление. В тяхно лице имам много силен партньор“, каза Борисов.

3 Comments

 1. Борисов умножи по нула всички самопровъзгласили се за „лидери“ в България – като започнеш от драгалевския радикален комунисът Костов и свършиш с възпитаничката му, станала главатарка на умерената комунистическа фракция – БСП. След постиженията на Борисов във външната политика и изправянето на България отново на крака – след бруталния грабеж на червени и сини комунисти, очакваме още поне два мандата на Борисов, преди да го изберем за Президент! Браво!

 2. Как не ви писна да лъжете другарю Борисов?
  Как не ни писна да ви търпим?
  Целият ток от АЕЦ „Козлодуй“ се изнася, а ние ползваме Мариците и ВЕИ.
  За какво ни е АЕЦ Белене?
  На нас със сигурност не ни трябва, но комисионните са за вас!
  Северна България изостана от южна драстично, защото заради „Тракия“ всички инвестиции се направиха там.
  Магистрала „Хемус“ се строи от 45 години .
  Направете нея, а не безумния проект „Белене“!
  Бургас от рибарско пристанище задмина Варна, а варненци избягаха в чужбина, защото тук доходите са като за малък град.
  Китай построи най-големия соларен парк в света, а на нас ще ни строят АЕЦ с реактори от миналия век.
  Вие луди ли сте?
  Да се осъдят виновниците за похарченети три милиарда досега и ги дайте за старо желязо тези реактори в найлони! Оставка!

  • Оставка – на тоя, дето ти плаща да сереш безмозъчно навсякъде! Рада дълбоката ли те финансира?

Коментарите са ограничени.