Главният юрисконсулт на район Подуене в София е хванат с подкуп от 10 000 лв.

Столична община Снимка: тв Европа

Ръководно длъжностно лице в Столична община е било арестувано за подкуп. 

Става въпрос за главния юрисконсулт от Столичната община – Лилия Геринска от район „Подуяне“. Тя е арестувана за получаване на подкуп от 10 000 лева, стана ясно на брифинг на шефа на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Според Русинова, Геринска, която бе задържана с 10 000 лева подкуп, е поискала парите от строителна фирма за обществена поръчка за саниране на блок. Това била втората сума от същата фирма и за същата дейност. Тя веднъж вече била взела 5 000 лева преди месеци.

Геринска е задържана в Овча купел в момента на получаването на парите. Банкнотите не са били белязани, но антимафиотите изненадали както Геринска, така и човека, който й е дал подкупа.

Информацията, че предаването ще стане днес, била получена минути преди предаването на парите. Сигналът обаче е бил получен през октомври 2017 г. – от човек, запознат с дейността на Геринска. Според прокуратурата това не е първият случай на взимане на подкуп. Геринска оглавявала комисията за обществени поръчки. Според данните на разследващите тя преправяла подписи, подменяла документи, включително сменяла условията на поръчката.

Обществените поръчки били в областта на строителство, саниране на сгради, доставки на храни. Очаква на Геринска се да бъдат повдигнати обвинения и за други подкупи. Нейната дейност е наблюдавана от миналия август.

Акцията по разкриването на корупционната схема е реализирана със съдействието на Столичната община или лично на кмета Йорданка Фандъкова, бе обявено още на брифинга. До момента са разпитани служители на община „Подуяне“. Вероятно прокуратурата няма да поиска постоянен арест за общинската шефка, защото тя има непълнолетно дете, за което се грижи сама.