Жозеф Дол: Борисов може да помогне на ЕС за приобщаването на Западните Балкани, защото никой не познава региона по-добре от него

Снимка: Пресцентър на ЕНП

Българският премиер Бойко Борисов може да помогне на ЕС за приобщаването на Западните Балкани, защото никой не познава региона по-добре от него.

Това каза председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол на пресконференция по време на Срещата на върха на ЕНП, предаде Агенция
„Фокус“.

„Скъпи приятелю, Бойко, ние сме тук в София във връзка с Българското председателство и трябва да кажа, че никога няма да забравя вашата партия заради работата, която вършите. Мога да кажа, че това председателство ще бъде много голям успех. Политическото семейство на ЕНП е във вашата столица днес, тук сме за да подкрепим нашия приятел. Но също така да говорим и за това, което не се знае от Европа достатъчно добре – Западните Балкани“, каза още Дол.

Председателят на ЕНП коментира, че Балканите имат обща история, общ географски регион и в общ интерес е той да бъде сигурен и проспериращ.

„Балканите винаги са били приоритет за ЕНП – те са в границите на Европа и искам да повторя това многократно. Моите приятели от много страни не познават този географски регион – а отговорността за това, което става на Балканите, е отговорност и на Европа. Трябва да приветстваме свършеното от Бойко Борисов. Той трябва ясно да говори пред всички лидери на партиите на ЕНП, както направи днес. Важно е да се споменат различните влияния, за да видим какво се случва. Когато пътувам из различните балкански страни, повтарям че ние трябва да се борим с корупцията и да работим за приобщаването на Западните Балкани. България и нейният премиер могат много да ни помогнат, защото никой не познава по-добре от него проблемите, които съществуват в този регион“, каза още той и посочи, че трябва да се работи в този регион за бъдещите поколения, за да може да се предприеме един по-прост подход, който да позволи на Балканите да станат част от Европа и да следват нейния път.

„Помогнете ни да възстановим демократично правовия ред и справедливостта и правосъдието в този регион в името на младите хора. Трябва да сме сигурни, че те ще останат на Балканите в бъдеще и за това трябва да работим. А това, скъпи приятелю, не е лесна задача, но трябва да успеем“, каза още Дол.