Джакомо Филибек, ПЕС: БСП извърши трагична грешка като се противопостави на Истанбулската конвенция

Снимка от туитър акаунта на Джакомо Филибек

Въпреки това Станишев имал високи шансове пак да бъде избран за шеф на ПЕС

БСП извърши трагична грешка като се противопостави на Истанбулската конвенция, но шансовете на Сергей Станишев за лидер на ПЕС са високи.

Това каза Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на Партията на европейските социалисти (ПЕС) по време на пресконференция преди координационна среща на левите премиери и партийни лидери, предаде Агенция „Фокус“.

Попитан дали Сергей Станишев има перспектива като кандидат за президент на ПЕС за още един мандат, предвид извършеното от БСП по въпроса за Истанбулската конвеция, Филибек отговори: „Отговорът е твърде къс. Г-н Станишев винаги е имал много ясна позиция против консервативните сили, които се обявяват против Истанбулската конвенция. БСП според нас извършва трагична грешка като застава против международен закон, който е за защита на жените
от домашно насилие. В случая партията е в малцинство от една и позицията на г-н Станишев е много ясна. Шансовете му са много високи“.

Джакомо Филибек добави, че въпросът не се отнася до Сергей Станишев до
такава степен, до каквато се отнася до БСП. „Що се отнася до неговата работа в ПЕС, е направил много не само за включването на Западните Балкани, но и по ред въпроси“, заяви Филибек.