Социолог: 46% от българите не желаят предсрочни избори, само 26 на сто са „за“

Гласуване, Снимка: Пламен Трифонов, Вевести.бг
Снимка: Пламен Трифонов, Вевести

Българските граждани не желаят предсрочни избори – правителството се стабилизира благодарение на високите очаквания за ползи от европредседателството.

Това каза за дневния блок на Радио „Фокус“ Кольо Колев, директор на Социологическа агенция „Медиана“, като общ извод от последното проведено социологическо проучване на европейските политически нагласи. Резултатите според него показват още, че въпреки познатия скептицизъм към управляващите, както и песимизма за бъдещето на страната ни, гражданите декларират не само подкрепа за управляващите, но и смаляваща се дистанция между двете основни политически сили в управление и опозиция – ГЕРБ (25,8% подкрепа) и БСП (23,6% подкрепа).

„В последните месеци се наблюдаваше тенденция за намаляване разликата между ГЕРБ и БСП, но в момента този процес е стопиран, като разликата между двете основни политически партии е 3,2%. Само 26% от анкетираните искат предсрочни избори, докато цели 46% смятат, че е по-добре управляващите да продължат мандата си. За стабилизацията в управлението допринася и умерената позиция на България по случая „Скрипал“. Значение вероятно имат обаче и постъпките за премахване мораториума за построяването на АЕЦ „Белене“, коментира Кольо Колев.

Социологът уточни, че другите две политически формации, които могат да бъдат спокойни при евентуални предсрочни или редовни избори, са ДПС и „Обединени патриоти“. Според него възможни претенденти за участие при формирането на бъдещ парламент са също „Воля“ и АБВ, за които гласуваната в момента подкрепа според проучването е съответно 2 и 4 %.