Екатерина Захариева: ЕС остава в ядрената сделка, няма да преговаря със САЩ под натиск

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ
Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС, подчерта външният министър

Оставане в ядрената сделка и пълна подкрепа за ЕК при търговските преговори със САЩ – това са основните резултати от вчерашната неофициална вечеря на лидерите на страните от евросъюза в София.

Това обясни в студиото на „Тази сутрин” по бТВ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Ако не бяха успели да постигнат съгласие се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона. Лидерите останаха единни и решиха, че Европа ще остане в сделката докато Иран продължава да я изпълнява. До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката”, подчерта тя.

Единни са останали лидерите и по друга тежка тема – търговските отношения със САЩ, които под ръководството на Доналд Тръмп започват да водят по-протекционистка политика с мита за ключови стоки. „Никой не иска търговска война с Щатите”, подчерта Захариева.

Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС, посочи още Екатерина Захариева.

„Много често и самите приятели от Западни Балкани задават въпроса, защо като че ли по-бавно вървят. Има държави, които са скептични за присъединяване през 2025 г. и си мисля, че една от основните причини е, че всички държави от ЕС, включително и България, искат тези държави да покажат, че могат първо да решат проблемите си, да постигнат компромис.  И това е неизменно условие по пътя на присъединяване. За да може всички лидери на ЕС да са убедени, че когато седнат на масата по темите, които са важни за всички, можем да постигаме компромиси независимо, че имаме различни мнения по някои теми“, коментира още тя.

Захариева посочи, че 15 години след срещата в Солун три държави са се присъединили към Европейския съюз, а четири са със статут на кандидат. „Още берем плодовете от Солун и усещаме последиците и същото ще стане и със София. Какво ще се случи при нас – ще се потвърди европейската перспектива в декларация от 28 лидери така, че да е неотменима. Ще се приеме и Софийски дневен ред с шест сфери на взаимодействие, на помощ от ЕС и на сътрудничество, които ще подпомогнат по-бързия процес по присъединяване на страните от Западните Балкани“, обясни външният министър.

„Трябва да покажем, че можем да се помиряваме и че можем да решаваме проблемите си, ако искаме присъединяване. Ние можем да ги подпомагаме, но те сами трябва да се помирят. Всички искат да са част от общ пазар за свободно движение и с общо законодателство, но като искаш да си част от тази общност, трябва да можеш да се помириш вътре в държавата си. За това тази среща е историческа – защото тя подпомага това сближаване. Когато те видят ясните проекти по Софийския дневен ред, ще видят, че има защо да направят компромиси“, обясни още тя.

Захариева посочи, че двамата министри на Македония и Гърция водят много интензивни разговори. „Толкова интензивни не са били от 12 години, и се надявам днешната среща да ги доближи до намиране на компромисно решение“, коментира тя.