Стефан Константинов: По-скромно с робота Da Vinci, бедни сме

Д-р Стефан Константинов

Колко от вас плащат на фирми, за да ви доставят вкъщи хляб, кашкавал, домати? Чудите се на въпроса? Защото пазарувате тези стоки от супермаркета близо до вас?

И аз правя така. Така правят мнозинството обикновени хора. Не защото няма кой да им достави подобни стоки от ежедневна необходимост.

Това написа във Фейсбук бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов по повод използването на медицинския робот Da Vinci за щяло и нещяло. И още:

Защото би било глупаво да харчиш парите си за подобно нещо, когато може да го свършиш сам и безплатно. И да запазиш средствата си за нещо по-смислено. Е да, но в здравеопазването не е така. НЗОК плаща на сульо и пульо операциите, направени с робот Da Vinci. Въпреки че мнозинството от тях могат са бъдат направени 10 пъти по-евтино, без при това да са с по-лош резултат за пациента.

Та да се върна към кашкавала и доматите. Познавам хора, дето не им знаят цената, и не ходят да пазаруват. Други го правят вместо тях. Техните доходи не са като вашите, те могат да си го позволят и това е съвсем естествена екстра за тях. Проблемът е, че в здравеопазването ние сме бедняците на Европа. И някак си чифтето пищови на голия тумбак не ни отива. Щото пищова е скъп и парите за покупката му ядат от парите за дрехата, дето би ни скрила голия корем.