Йоханес Хан: Всяка държава от Западните Балкани трябва да си напише домашното и тогава ще има европейски перспективи

Снимка от туитър акаунта на Йоханес Хан.

„Всички страни от Западните Балкани са в еднакво изходно положение, но всяка зависи колко бързо ще се придвижи напред по пътя към Европа.“

Това каза пред журналисти еврокомисарят по регионалната политика
Йоханес Хан преди началото на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде Агенция „Фокус“.

„Целият процес е в развитие. Всяка държава трябва да си напише домашното и тогава ще има европейски перспективи“, заяви Хан.

„Всички страни от Западните Балкани имат еднакво изходно положение,
но пътят е индивидуален. Зависи от отделните страни колко бързо ще се придвижат напред по пътя към Европа. Посочили сме дата, ние сме сериозни от наша страна. Това е амбициозна задача. От днешна гледна точка всяка страна трябва да свърши своите задачи“, добави той.

На въпроса дали предвижда скорошно решавана на въпроса между Косово и Сърбия Хан отговори, че той е винаги оптимистичен.

„Новата стратегия съвсем ясно посочва, че има перспектива за всеки един. В интерес на Косово е да работи по намирането на решение и на едно легално споразумение. Това е нов момент, нов стимул за постигането на споразумение, колкото може по-скоро. Смятам, че в региона се създаде една нова динамика,
която се отрази на всички и затова вярвам силно в това, което ще се случи. Много съм сигурен, че ще има решение на процеса, но кога – страните сами, трябва да решат“, каза още Хан.

Според него срещата за Западните Балкани няма да бъде засенчена от темата за излизането на САЩ от ядреното споразумение.