Делото срещу Сидеров за хулиганство най-после тръгна

Волен Сидеров

Делото срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай най-после тръгна в Софийския градски съд (СГС).

Съдия Мариета Райкова даде ход на съдебното следствие, макар че адвокатите на Сидеров поискаха поредно отлагане.

Обвинителният акт срещу Сидеров бе внесен в съда още на 9 април м.г. Според прокуратурата лидерът на „Атака“ и група негови съпартийци първо са се държали непристойно и обиждали френското аташе Стефани Дюмортие на борда на самолета от София за Варна. Дюмортие направила забележка на депутатите от „Атака“, че говорят на висок тон, след което те започнали да я обиждат и да искат документите на пътниците. Напрежението ескалирало на летището, където Сидеров започнал да блъска и да прави опити да удари пътника Димитър Бахнев. Лидерът на „Атака“ оказал съпротива и на полицаите Милен Кателиев и Недко Недев, които се отзовали на сигнал за нарушения на летището, а за финал на цялата разправия ударил с юмрук в лицето униформения Костадин Колев, за което също е обвинен.

Тримата са конституирани като частни обвинители и първи бяха разпитани днес. Полицай Недев разказа, че конфликтът между Сидеров и групата му с представителите на МВР започнал на летището. Лидерът на „Атака“ видял униформените и ултимативно им казал да му окажат пълно съдействие, като му предадат личните данни на пътника Димитър Бахнев, когото възнамерявал да съди.

Полицаите му обяснили, че не са длъжни да му предоставят данните и може да ги получи по надлежния ред, което афектирало силно Сидеров и хората му. Те тръгнали заплашително към Бахнев, при което лидерът на „Атака“ два пъти блъснал в тялото полицай Колев, като при второто блъскане го ударил с юмрук в лявото око. Агресивните действия на цялата група продължили десетина минути, през които полицаите били и обиждани от Сидеров с викове: „Боклуци, работите за ТИМ, ще ви уволня“.

Поведението на господин Волен Сидеров беше арогантно и агресивно. Едва ли не, искаше да изпълняваме всяко негово нареждане, каза днес Недко Недев. Скандалът приключил едва след пристигането на шефката на Гранична полиция, която говорила със Сидеров и той напуснал летището.

Опитите на съда да даде ход на делото започнаха през юли м.г., но се провалиха, защото Сидеров не бе получил препис от обвинителния акт преди повече от 7 дни от деня на заседанието. Адвокат Нотев пък поиска делото да бъде отложено за след изборите през октомври, за да може лидерът на „Атака“ спокойно да си води изборната кампания, с което съдът се съгласи. През октомври делото пък беше спряно заради новопридобития имунитет на Сидеров, но и след като депутатът се отказа от него, процесът не успя да тръгне.

Причина за това стана отказът на съдия Райкова да конституира полицаите като частни обвинители. Определението обаче беше отменено от Софийския апелативен съд, но на следващото заседание съдия Райкова прецени, че в такъв случай трябва да даде възможност и на други свидетели да участват в процеса като частни обвинители. Днес никой от останалите петима свидетели не поиска това.

От „Правен свят“

1 Коментар

  1. Само като му видиш погледа и ти става ясно що за индивид е. Тъпото е, че са поредните му магарии и отдавна се нагледахме.

Коментарите са ограничени.