Великобритания няма да остане в митническия съюз на ЕС след 2021 г.

Макрон, Мей и Меркел Снимка: Правителствена информацоинна служба

Източник от канцеларията на британския министър-председател Тереза Мей опроверга медийната информация, че Великобритания ще каже на Европейския съюз, че е готова да остане в неговия митнически съюз след 2021 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британският в. „Телеграф“ съобщи по-рано, че Великобритания може да остане обвързана с митническия съюз на ЕС, ако необходимата технология за управление на границите не е готова навреме за 2021 г., когато трябва да приключи евентуалният преходен период след Брекзит.

Мей каза в кулоарите на среща на върха на ЕС в София, че Великобритания ще напусне митническия съюз на общността след Брекзит.

Попитана за информацията, че Великобритания ще поиска да остане в митническия съюз на ЕС след края на преходен период след Брекзит през 2020 г., Мей отрече да „отстъпва“ от плановете за напускане.

„Не, Великобритания ще напусне митническия съюз, когато напуснем ЕС. Разбира се, ще преговаряме за бъдещи митнически споразумения с ЕС и аз съм определила три цели“, заяви тя пред репортери.

По думите й тези цели са Великобритания да има собствена търговска политика с останалия свят, да има безпрепятствена търговия с ЕС и да няма „твърда граница“ с членуващата в ЕС Ирландия.