Доналд Туск: Срещата на върха ЕС-Западни Балкани беше успех

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани беше успех. Това каза на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която бе излъчена пряко.

„Нека да благодаря на премиера Борисов и неговия екип. Те направиха нещо отлично. Наистина съм впечатлен по отношение на ваша ефикасност и решителност. Тази среща на Върха беше успех. Благодаря за чудесното българско гостоприемство. ЕС е и ще остане най-успешният партньор на целите Западни Балкани. Обсъждахме как да подобри връзките с региона – икономически, цифрови, инфраструктури“, заяви Тукс.

Той уточни, че са се съгласили да удвоят средствата за „Еразъм+“, съгласили са се с намаляването на таксите за роуминг. „Програмата за свързаност не е алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начинът да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин. Не виждам друго бъдеще за Западните Балкани, освен европейска. Няма друга алтернатива“, посочи той. Според него тяхното място е в европейската общност. „Съгласихме се вчера вечерта, че ЕС ще засили иновациите, за да отговори на технологичните предизвикателства. Всичко това ще се базира на нашите европейски ценности“, добави той.

„Що се отнася до ядрената сделка с Иран – ще я поддържаме, докато Иран изпълнява условията по нея. По търговията със САЩ постигнахме единен подход“, каза още Доналд Туск.