Борисов: Това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна

Премиерът Бойко Борисов

Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на днешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани, цитиран от БТА.

Борисов благодари на всички лидери на ЕС, „които до един дойдоха“, както и на „тримата големи“ – председателите на основните европейски институции. Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ, каза премиерът. Той информира, че се е провела една много добра и честна дискусия.
Премиерът се извини на софиянци за тежкия трафик в столицата, но изтъкна, че досега не е имало подобно събитие в България и ползите за страната ни са много по-големи.

Борисов изтъкна, че няма никакъв риск за Европейския съюз да приемат страните от Западните Балкани. Той посочи, че ако Западните Балкани олицетворят една страна, то брутният й вътрешен продукт ще е около 96 млрд. евро, което е равно на този на Словакия. По думите му усилията, които се полагат, са ЕС да приеме икономика колкото Словакия, с население, по-малко от Румъния.

Според него по-добре е страните от Западните Балкани да са в преговори за влизане в ЕС, за да може техният политически елит да се старае да покрива всичките критерии за това. В противен случай другите геостратегически играчи може да усилят и немалкото си и в този момент влияние, което имат, допълни Борисов.

Министър-председателят добави, че до края на юни ще има отново възможност да се говори по този въпрос, но по време на срещата в София вече са били зададени много теми за размисъл.

За българския премиер доста символична е и разходката по Моста на влюбените на Тереза Мей, Ангела Меркел и Еманюел Макрон, както и снимката между лидерите на Сърбия и Косово Вучич и Тачи.

Премиерът изтъкна, че за всички е станало ясно, че единственото спасение за ЕС е той да бъде единен. Според него вече всички са осъзнали, че силата на ЕС е в единството.

Борисов е много щастлив, че вече са подписани множество споразумения, включително това за газовата връзка между България и Сърбия. Той се надява до края на годината да бъде започнат и интерконекторът с Гърция.

6 Comments

  1. НАЛИ НИНОВА КАЗА ,ЧЕ БОЍКО Е ВРЕДЕН за БЪЛГАРИЯ.ТАЗИ НОЩ НЯМА ДА СПИ ОТ зЛОБА

  2. Национален протест срещу рестарта на кражбата АЕЦ „Белене” Когато управляващите се отметнат от предизборните си обещания /т.е. ни излъжат нас – гражданите/, е нарушен Общественият Договор между управляващи и управлявани, и е време за ОСТАВКА!!

    ПП: Защо триете мнението комунисти такива?

    • Тролче, десебарско, айде да видим колко ще се съберете на „националния“ протест. Може да го обявите после за вселенски.

      • Ти за строенето на Аец Белене ли си ? за това ли си гласувам за комунистите от ГЕРБ?

Коментарите са ограничени.