Юнкер: Докато Иран уважава своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към договора

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция в НДК, че обявените американски санкции няма да останат без ефект.

Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към този договор, чийто архитект беше и Общността, допълни той, цитиран от БТА. Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите предприятия и особено малките и средни фирми, каза още той.

Юнкер изтъкна, че вчера вечерта е бил насърчен от проведения дебат, защото предложенията на ЕК, предложени за разглеждане от Европейския съвет, са били последвани от държавните и правителствени ръководители. Сега трябва да действаме и това е причината, поради която ние започваме процес към връщане към така наречения регламент на блокиращия статут от 1996 г., заяви Юнкер.

Той съобщи, че е било взето решение да се позволи на Европейската инвестиционна банка да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи сътрудничеството си с Иран и комисарят по енергетика в близко бъдеще ще бъде в тази страна, съобщи Юнкер.

По отношение на търговията между САЩ и ЕС, европейската общност иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори, каза Юнкер и изтъкна желанието за задълбочаване на енергийното сътрудничеството, включително и по втечнения газ, както и да има доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни и това да е основата за преговорите.

Юнкер съобщи също и че има готовност, при желание от страна на САЩ, да се обсъжда реформа на Световната търговска организация. При условие, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите, включително и либерализацията на държавните поръчки, изтъкна още Юнкер и заяви, че няма да се водят преговори с „висящ над главите дамоклев меч“.