СОС гласува заем от 67 млн. евро за инсталация за производство на енергия от отпадъци

Столичният общински съвет (СОС) гласува заем от 67 млн. евро за инсталация за производство на енергия от отпадъците на града.

Целият проект е на стойност 157 милиона евро, като по-голямата част от средствата ще бъдат осигурени от Европейската комисия, посочи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР:

„Само в Европа има около 450 подобни инсталации в големи градове, които са символ на зелен град за нас, като Копенхаген, като Виена. За съжаление, винаги когато става въпрос за отпадъци и решаване на най-тежкия проблем на всеки милионен град, винаги се започва с политизиране и спекулации“.

Общински съветници от БСП и „Група 5“ изразиха притеснения от замърсяване на въздуха. Те предлагат инсталацията да се изгради в село Яна, където е заводът за боклук, а не на площадката на ТЕЦ – София:

„Хиляди столичани изпитват недоверие към това, което предстои. Притеснението е, че десетки камиони ще се разхождат всеки ден до ТЕЦ – София, ще минават близо до централната част, ще влияят върху замърсяването, от гледна точка на това, че все пак те са тежкотоварни камиони“ – коментира Калоян Паргов от БСП.

„Убедете столичани, това искаме ние. Всички да бъдем убедени в това, което се предлага, в решенията, които трябва да бъдат взети“ – каза Симеон Славчев от „Група 5“.