Интеграцията на Западните Балкани е по-полезна за ЕС

Коритаров

Георги Коритаров „Свободна зона в 9 без 2“

 

В навечерието на срещата Европейски съюз – Западни Балкани председателят на Европейския съвет Доналд Туск произнесе знаменателна фраза.

„При такива приятели като Доналд Тръмп на Европейския съюз не са му нужни врагове.“ Тази историческа фраза бележи качествено нова фаза в напрежението и разрастващия се търговско-икономически конфликт между Съединените щати и Европейския съюз. Ако търговско-икономически сблъсък не бъде овладян своевременно, рано или късно възникват сериозни политически противоречия. Оттук е мястото да започна анализът за Западните Балкани и Европейския съюз. Предишните вълни от разширения на Европейския съюз и приемането на нови страни-членки се случваха в условията на едно изключително устойчиво и перспективно партньорство между Брюксел и Вашингтон.

Това бе период на процъфтяване на евроатлантизма като понятие,  като политики и като геополитически стратегии.

Това бе времето, когато Съединените щати, респективно Северноатлантическият алианс, бяха най-сериозният гарант за сигурността на Европейския съюз, а оттам Европейският съюз реализираше своите разширения под флага на евроатлантическата стабилност. Днес отношенията Брюксел – Вашингтон са сериозно дестабилизирани.

Състоянията и вътрешните отношения в НАТО попадат под все по-голяма въпросителна, а това, което Европейският съюз продължава да допуска като грешка, е концепцията, че страните, които предстои да бъдат приемани, са едва ли не молители, чакащи да бъдат удостоени с честта с тях да разговаря някой от чиновниците на европейската администрация. Ако Европейският съюз иска наистина да помогне на Западните Балкани, но преди всичко и на себе си, той трябва драматично да промени както стратегическата си концепция, така и концепцията си за разширяване. Формулата за интеграция трябва да бъде преобърната.

В тези условия на криза между Брюксел и Вашингтон разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани ексклузивно се превръща в проблем на сигурността за самия Европейски съюз. С други думи, ако Брюксел стъпи на концепцията, че разширяването на Съюза към Западните Балкани е идентична на формула, гласяща „разширяване на зоната за сигурност на Европейския съюз чрез разширяването му към Западните Балкани“, по този начин много от нещата ще придобият нова стойност за Европейския съюз, а оттам и нова – по-успешна, по-бърза и по-конкретно изведена интеграционна перспектива, чийто акцент ще бъде по-скоро позитив за ЕС, отколкото благодеяние към Западните Балкани.

17 май 2018 г.