Борисов и Заев почетоха делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим

Снимки: Пресслужба на МС

Премиерът поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов

„Заедно, тук, пред плочите, където са осветени нашите букви, се върнахме към дипломацията. За мен Кирил и Методий са били дипломати“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Рим.

Заедно със Зоран Заев и водените от тях официални делегации двамата почетоха делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим.

„Санта Мария Маджоре“ е една от четирите папски базилики, три от които са извън Ватикана, но са признати за негова територия, като всяка от тях има за предстоятел кардинал, който е титулуван архипрезвитер. В нея се намира възпоменателна плоча за освещаването на славянските книги, донесени от Св. Св. Кирил и Методий.

Тук през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги, предаде БТА.

Борисов подчерта значимия принос към делото на Светите братя, като припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. По думите на премиера, България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори.

„С колегата Заев, с нашите и техните владици, с дипломатите ни, показахме, че тези празници са повод не да се караме. Колко по-добре е да си ги честваме заедно. Не бива да се натъжаваме в такива дни. Трябва да се радваме. Честит празник на всички. Господ да прости на всички“, каза още в словото си премиерът.

Премиерът Зоран Заев заяви, че на днешния празник, който се отбелязва заедно от двете делегации, се потвърди истинското приятелство между България и Република Македония.

Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от премиера Бойко Борисов на площад „Торвалдсен“, в близост до парка „Вила Боргезе“ и Музея за модерно и съвременно изкуство.