Следователи: Полет MH 17 е свален с ракета „Бук“ от руските военни

Екипът от международни следователи, разследващи трагедията с полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“, разкриха за първи път, че ракетата, използвана за сваляне на самолета, е била транспортирана от руска военна бригада, съобщи AFP.

Съвместният екип за разследване „стигна до заключението, че (ракетата) „Бук“, с който е свален MH17, е дошла от 53-ата противоракетна ракетна бригада, базирана в Курск в Русия“, каза нидерландският следовател Вилберт Паулисен. „53-ата бригада е част от руските въоръжени сили“, заяви експертът пред журналисти на пресконференция в родината му.

Русия отрича да има общо с пуска, станал от контролирана от близки до Москва сепаратисти в Украйна. Днес на пресконференция Вилберт Полисен от разследващия екип обаче обяви, че на база на събраната информация (вкл. снимки от социалните мрежи) е проследен пътя на ракетата.

Предполага се, че руските зенитчици са свалили самолета поради грешка – в същия коридор по-рано са минавали украински военнотранспортни самолети. Москва отказва да приеме заключенията на експертите, като твърди, че те нямат никакви доказателства. В противен случай може да се наложи да плаща огромни обезщетения на семействата на жертвите.

Полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“ бе свален над Източна Украйна през 2014 г. На борда му пътуваха 298 души от 17 страни, по-голямата част от които – нидерландци.