Северна Корея „вързала тенекия“ на Тръмп

Доналд Тръмп Кадър: Белия дом

Седмица преди Доналд Тръмп да обяви, че отменя дългоочакваната историческа среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун, севернокорейската делегация „вързала тенекия“ на американския екип. Двете делегации трябвало да проведат планирана среща в Сингапур.

Информацията съобщава американското издание „Дейли бийст“, което се позовава на високопоставен представител на администрацията на САЩ, предава нюз.бг.

От думите на заместник-помощника на президента на САЩ по азиатските въпроси Мат Потингър стана ясно, че случаят не е пряко свързан с решението на Тръмп да отмени срещата, но е оказал влияние.

Потингър разкри, че Белият дом е изпратил екип в Сингапур, в който е бил и заместник на шефа на американската администрация, за да проведе среща със севернокорейците. Те трябвало да обсъдят логистиката на предстоящата среща.

„Там те чакаха три дни. Севернокорейците не се появиха. Нищо не ни казаха. Вързаха ни тенекия“, подчерта представителят.

Мълчанието от страна на тоталитарната държава е продължило до отправените от представител на КНДР обвинения по адрес на Майк Пенс, че е „политически глупак“.

През последните шест дни САЩ направиха няколко опита да се свържат с КНДР и те не ни отговориха, добави Потингър.