ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на малайзийския самолет

МН17 Снимка: БНТ, архив

Европейският съюз и НАТО призоваха днес Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17, съобщи БТА.

Двете организации отправиха този призив на фона на заключенията от междинния доклад на международни експерти, оповестен вчера, в който бе посочено, че ракетата, ударила пътническия самолет на Малайзийските авиолинии на 17 юли 2014 г. над Украйна, е била изстреляна от установка на руската армия.

ЕС потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.

Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заявява, че свалянето на пътническия самолет е било световна трагедия. НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки, допълва Столтенберг.

Холандия и Австралия държат Русия отговорна за свалянето на полет MH17, заявиха властите на европейската страна в петък, загатвайки за ход, който може да доведе до съдебни действия, предава Франс прес, цитирана от Фокус.

Двете страни „държат Русия отговорна за ролята й в свалянето“ на полета на „Малайзийските авиолинии“ , се казва в изявление от правителството на Нидерландия, което бе разпространено само ден, след като международен екип следователи стигна до заключението, че ракетата „Бук“, с която бе ударен самолетът, е изстреляна от руска военна бригада в Курс. Всички 298 души на борда, повечето от които нидерландци, загинаха.

Русия ще анализира изводите на холандски следователи, че падналият малайзийски „Боинг” е бил свален над Украйна от руска установка. Това пък заяви президентът Владимир Путин, след като тази версия беше оповестена в Амстердам, предава Би Ти Ви.Според разследващите самолетът е бил поразен от ракетна установка „Бук” от състава на базирана в град Курск руска противовъздушна бригада.

Заключенията на следователите все още не били окончателни.