Бизнесът: Фалшивите новини са заплаха за съществуването на фирмите

Снимка: pixabay.com

Целенасоченото уронване на престижа на фирмите с фалшиви новини е заплаха за съществуването им.

Това става ясно от проведено допитване сред 300 собственици, управители и мениджъри на български компании в периода между 3 и 8 май от социологическа агенция „Галъп интернешънъл“, предаде БГНЕС.

От запитаните две трети смятат, че несправедливите целенасочени атаки, уронващи престижа им на работа, са чест случай, а 55% от участвалите могат да посочат конкретни примери за нечестно засегнати в медиите фирми. 18% от анкетираните споделят, че са станали жертва от разпространение на фалшиви новини. 80% от участвалите в допитването не са доволни от защитата, която им дава към момента държавата. Сега засегнатите фирми трябва да доказват щети, ако искат компенсация в съда за уронване на престижа. Ако обаче няма видими последици, то те няма как да потърсят отговорност от автора на фалшивата новина, която е довела до спадане на доверието в тях.

В интервю за БГНЕС адвокатът Емил Василев каза, че до края на годината държавата трябва да направи законодателна промяна, която да регламентира правата на набедената компания и санкциите срещу лицето, което е уронило неоснователно престижа на фирмата.

Според юриста тази промяна трябва да се направи в Закона за задълженията и договорите. В противен случай Европейският съюз ще ни наложи контролен механизъм под формата на регламент или на директива. Василев е категоричен, че лицето, което е нанесло тези вреди трябва да може да бъде глобено, както и да заплати и обезщетение на търговското предприятие, чиито престиж е уронил. 95% от участвалите в анкетата одобряват такива мерки като посочват, че най-добре е глобата за лицата, произвели фалшивата новина да е в размер до 10 000 лева. Има и предложения размерът на санкцията да се изчислява на базата на процент от оборота на фирмата или тя да се определя на базата на причинените щети.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.