Керемедчиев: Взаимните мита между ЕС и САЩ няма да окажат влияние върху България

Митата на Съединените щати върху стоманата и алуминия, внасяни от Европейския съюз, и очакваните контрамита от страна на Брюксел върху редица американски стоки, вариращи от хранителни и земеделски продукти до тютюневи изделия и уиски, няма да се отразят върху България. Определени стоки внасяни отвъд Океана ще станат по-малко конкурентноспособни, но това няма да окаже сериозен ефект у нас.

Това смята бившият министър на външните работи Милен Керемедчиев. Сериозен ефект няма да има и върху европейската икономика като цяло.

Ходовете на Тръмп далеч не са необмислени, а просто целят предоговаряне на условията на двустранна търговия с ЕС в бъдеще и постигане на редица отстъпки, като например върху вноса на американски автомобили.

Основен крайъгълен камък в икономическите отношения по оста Брюксел-Вашингтон е съдбата на проекта „Северен поток 2“, свързващ Русия и Германия. САЩ поставят директно условие той да бъде замразен, за да не налагат търговски ограничения на Европа. Това прави нещата изключително усложнени, но все пак шансът да бъде постигнато споразумение е висок, смята анализаторът.

Цялото интервю гледайте тук.