Керемедчиев: Взаимните мита между ЕС и САЩ няма да окажат влияние върху България

Митата на Съединените щати върху стоманата и алуминия, внасяни от Европейския съюз, и очакваните контрамита от страна на Брюксел върху редица американски стоки, вариращи от хранителни и земеделски продукти до тютюневи изделия и уиски, няма да се отразят върху България. Определени стоки внасяни отвъд Океана ще станат по-малко конкурентноспособни, но това няма да окаже сериозен ефект у нас.

Това смята бившият министър на външните работи Милен Керемедчиев. Сериозен ефект няма да има и върху европейската икономика като цяло.

Ходовете на Тръмп далеч не са необмислени, а просто целят предоговаряне на условията на двустранна търговия с ЕС в бъдеще и постигане на редица отстъпки, като например върху вноса на американски автомобили.

Основен крайъгълен камък в икономическите отношения по оста Брюксел-Вашингтон е съдбата на проекта „Северен поток 2“, свързващ Русия и Германия. САЩ поставят директно условие той да бъде замразен, за да не налагат търговски ограничения на Европа. Това прави нещата изключително усложнени, но все пак шансът да бъде постигнато споразумение е висок, смята анализаторът.

Цялото интервю гледайте тук.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.