Юлиан Попов: Не, Южен поток не беше спрян от Брюксел

Юлиан Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикацията е от Фейсбук страницата на Юлиан Попов

 

Не, Южен поток не беше спрян от Брюксел и не беше спрян под натиска на САЩ.

Напоследък пак започна много да се говори за българо-руски енергийни отношения, а руската преса се изпълни с удивително презрителни публикации за газовите молитви на България. Донякъде тази реакция беше породена от много зле режисираното посещение на президента Радев в Русия. Според мен той беше дълбоко подведен, от самия себе си или от хората около него, а е напълно възможно и да е бил вкаран в капан от домакините му, за да може впоследствие на главата на цяла България да се изсипе грандиозен поток от саниментална, саркастична и дезинформираща медийна помия.

Та за Южен поток. Южен поток се задави и впоследствие загина в резултат на три много ясни фактора:

1. Корупционното очакване от строежа на Южен поток до такава степен разду очакваната цена, че той почти се срина под натиска и.

2. Втората причина е удивително некадърното водене на преговорите от страна на компанията Южен поток и на Русия. Вместо преговорите за проекта да се водят колективно и открито с правителствата на всички заинтерсовани страни, компанията/Русия често преговаряше дори не с отделни правителства, а с неясни фигури, които представяха правителствата и обжещаваха, че те ще направят каквото им кажат.

3. Не бива да се пренебрегва и третата важна причина – свиването на европейската газова консумация, което доведе до спад в ентусиазма на Италия и Австрия (без тези две страни ЮП е безсмислен) към проекта.

Разбира се, има и други допринасящи фактори, сред тях без съмнение е анексирането на Крим и влошаването на отношенията с Русия, нежеланието на Газпром да приеме нормите на Европейския пазар, нашата неспособност да се справяме с каквито и да било големи проекти и така нататък. Но изборените три причини бяха решаващи и ако те не бяха на лице никакъв Брюксел и никакъв Вашингтон нямаше да могат да попречат на изграждането на Южен поток.

1 Коментар

  1. Забравяш, че руснаците поискаха за пореден път българска територия и акватория за тръбите си. Защо падна Жан Виденов под натиска на другарите си? Той не само се опита, но и не позволи руска екстериториалност в България. Все пак руснаците си заплюха българска територия чрез Лукойл, макар и не така юридически издържано. Сега пак ще се пробват, не са се отказали. Дано и този път се намери български държавник, който да се противопостави. Може би хъб Балкан е точно такова противопоставяне. Казвам – може би.

Коментарите са ограничени.