Димитър Главчев: Обвиненията на президента Радев в автокрация са безпочвени

Димитър Главчев Снимка: Вевести.бг

Бившият председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ пред Вевести.бг

Вчера президентът на Републиката Румен Раден отново се изказа остро против законодателната и изпълнителната власт като заяви, че в управлението на страната цари автокрация.

На журналистически въпрос защо смята така, Радев отговори: „Дайте ми вие определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в Парламента и да си тръгне с оставката на председателя на Парламента, който трябмва да го контролира”.

Президентът визира случая с оставката на председателя на НС Димитър Главчев след като изгони Корнелия Нинова от залата. Случаят беше коментиран неколократно, но заради очевидната неосведоменост, или съзнателно пренебрегване на фактите от Румен Радев, се налага Вевести да го припомни в кратко интервю с Димитър Главчев.

-Г-н Главчев, как приемате обвиненията на президента Радев в автокрация от страна на премиера в случая с подаването на оставката от Ваша страна. Решението Ваше ли беше или на Борисов?

-Категорично оставката е личен акт. Разбира се, че обсъждахме с председателя на паритя ГЕРБ Боайко Борисов ситуацията как да се посъпи. Все пак това е пост „Председател на НС”, не може просто човек да си вземе шапката и да напусне. Събрахме се на председателски съвет, имаше представители на абсолютно всички парламентарни групи и политически сили в стаята на преседателя.

-Тоест не сте го решили лично с премира?

Не, разбира се Претегляхмче плюсовете и минусите от такава постъпка, но нито за момент лидерът на партията не ми е казвал „Подавай си оставката”.

-Защо тогава премиерът дойде?

-Когато започнахме разговора сутринта пърите му думи бяха: „Аз съм тук като лидер на ГЕРБ за да разгорарям с останалите лидери и да намерим изход от ситуацията”. Всякакви спекулации тук са излишни.

-Всички председатели или представители на парламентарните сили ли бяха на този съвет, спомняте ли си?

-Всички, да. От БСП например освен Корнелия Нинова беше и Драгомир Стойнев като неин заместник, Валери Жаблянов като зам. -председател на парламента…От ДПС беше Карадайъ, Нигар Джафер…Волен Сидеров присъстваше.

-Колко продължи това заседание, защото от думите на президента излиза, че Борисов е минал, пил е кафе и е издал съответните разпореждания.

-Е, те всички пиха кафе. Борисов говори с останалите лидери на партии, то такъв беше форматът – лидерски.

-А как се стигна до това лично вие да обявите, че си давате оставката?

-Имаше разговор, даже аз се обърнах към г-жа Нинова и и казах: „Добре, има напрежение, не бих си позволил да наруша хода на председателството”, защото те бяха заявили, че твърдо няма да влизат в зала. Представете си как щеше да изглежда парламентът при липсата на най-голямата опозиционна група. Не можех да го позволя, защото именно председателят осигурява нормалното функциониране на парламента. И аз зададох директен въпрос към Нинова: „ Ако си подам оставката, гарантирате ли, че няма да саботирате провеждането на председателството”? Отговорът беше доста обтекаем: „Ще се държим като нормална опозиционна партия.

-Защо тогава президентъэт хвърли поредната си нападка срещу вас като управляващи, обвинявайки ви в автокрация, какво е вашето обяснение?

– Очевидно не е бил достатъчно дбре информиран от участниците в срещата. А сред тях имаше много близки до него хора, бяха в инициативния му комитет. Г-жа Нинова беше там, можеха да го уведомят как е протекъл разговорът, а не да изпада в такава конфузна ситуация да казва че премиерът искал оставката на председателя на НС.

Повтарям още веднъж, такова нещо не се е случвало.

-Борисов е казал „Ти си решаваш”…

-Точно така, накрая тръгвайки си и го чуха много хора. Нито за момент не е намекнал в каква посока трябва да взема решението. При това имаше гаранции, че ако реша да не подавам оставка ГЕРБ и ОП щяха да ме подкперят. Нека вашите читатели решат дали това е натиск за подаване на оставка. Тъко обратното.

– Ясно е че има напрежение между вас като управляващи и президентската институция. Президентът си позволи още преди време да каже, че парламентът е атрофирал – доста тежко обвинение. Как го приемате като парламентарист и ръководител на НС?

-…и че се е превърнал в нотариат, гумен печат…

-Това не е ли една поредица от доста крайни критики, които не трябва да се допускат между институциите?

-С категоричното убеждение съм, че между институциите не трябва да има напрежение и противопоставяне. Подчертавам, институции, защото президенството не е власт. Те би трябвало да действат в максимален синхрон, за да може да се дърпа държавата напред и да се получи оная синергия, която да води до подобряване на живота на хората. И никога не съм си позволявал да коментирам в негативен план която и да било от институциите.

Странно е, че активната роля в това напрежение между институциите играе точно президентът. Той има съвсем конкретно разписани функции в Конституцията.

-Определението като автокрация всъщност е доста тежко обвинение за една държава в момент, в който председателства съвета на ЕС и е с 10-годишно членство…

-И република с парламентарна форма на управление. Автокрация…не знам просто самият той да каже какво има предвид когато употребява този термин. Но в конкретният случай, свързан с оставката на председателя на НС искана от премиера това категорично не е вярно.

-Имате ли усещането, че с тези атаки президентът Радев търси нещо извън разписаните му правомощия по Конституция и рамките на парламентарната република?

– Очевидно е, че изриза извън рамките на разписаните му правомощия, а какво търси – не зная. Явно конституционните  правомощия на президента са му тесни.

 

4 Comments

  1. Ако не поддържа тънката червена линия има два изхода: А/ да получи червен картон от котилото си; В/ да изпадне в летаргия, поради всеобща политическа неспособност на сегашното Президентство, начело с президента и неговите избранници…☺

  2. Не му обръщайте внимание на това нещо. То просто не знае какво говори. Горкия под опечен фатмак.

  3. Какво да искаме от един президент – фатмак. Той все още си мисли, че е на плаца пред рота редници. Не напразно народа е казал: „Когато Бог е раздавал ум, военните били на учение.“ Поредния провал на БСП. Доказаха, че нямат кадри. Само устите им са големи!

  4. Всичко което прави президента е безпочвено не само това

Коментарите са ограничени.