Избягалият от затвора рецидивист Владимир Пелов е застрелян снощи в Ботевград (допълнена)

Владимир Пелов Илюстрация: bTV, МВР

Избягалият от Софийския затвор Владимир Пелов е бил застрелян снощи в Ботевград, съобщи Нова телевизия.

Информацията още не е официално потвърдена от МВР или прокуратурата. Очаква се това да стане на брифинг днес.

Оттам съобщават засега само, че е имало престрелка снощи около 23 ч..

Според Нова телевизия Пелов е убит от Марио Панчев – Дебелия, с когото се познавали от години. Панчев е ранен и настанен в Пирогов, където през нощта е претърпял операция и е в много тежко състояние.

Престрелката е станала в центъра на града зад сградата на музея. На мястото има 4 камери. Според първоначалната информация обаче те не са записали стрелбата.

„Към момента не може да бъде потвърдена самоличността на лицето, убито късно снощи при престрелка в центъра на Ботевград, тъй като жертвата не е имала в себе си документи, заяви пред репортери ръководителят на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова, предаде БНР.

На 2 юни МВР е правило проверка в центъра на Ботевград заради сигнал, че Пелов се укрива в изоставена сграда, заяви шефът на националната полиция Христо Терзийски. Пелов не е намерен, но на мястото са открити три огнестрелни оръжия.

Пелов бе осъден на над 30 години лишаване от свобода за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов обяви, че е учуден, че Пелов се е намирал в града, при положение че е издирван „под дърво и камък” след бягството, съобщава Би Ти Ви.
По думите му Пелов и простреляният са приятели от дълги години. „Затова бях учуден, че е възникнала престрелка между двамата”, каза кметът.
„Нямам представа каква може да е причината за спора между тях, но по-интересно и притеснително е как един издирван, даже с международна заповед за издирване, се разхожда в центъра на Ботевград”, отбеляза Гавалюгов.
Според него не е имало информация сред жителите на града, че Пелов е в Ботевград в последните 2 месеца след бягството от затвора. Сред обществеността такава версия, поне масово, не се е тиражирала, увери кметът. „Не знаем от колко време пребивава в Ботевград. Изненадата според мен е всеобща”, отбеляза Гавалюгов.
Той припомни, че само преди дни в града имаше акция по издирването на Пелов по ифнормация, че той се укрива в Ботевград, но той не беше открит.
Гавалюгов отбеляза, че стрелбата снощи е станала непосредствено до Историческия музей, до който има 7-8 охранителни камери. „Трябва да се прегледат внимателно записите. Може би не са уловили точно престъплението, но най-малко, ако са преминали покрай музея, би трябвало да бъдат засечени и това може да даде повече отговори на въпросите, които всички си задаваме”, каза кметът.

ПГ на „БСП за България“ поиска изслушване на вътрешния министър Валентин Радев престрелката в Ботевград. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна, предаде в същото време Агенция „Фокус“. „Със съжаление искам да заявя пред народните представител, че беззаконието в държавата взе връх. Станахме свидетели на поредната саморазправа в резултат на бездействието на МВР“, коментира депутатът. „Разстрел, след разстрел, накрая полицията мълчи“, каза Иванов.
Агенция „Фокус“ припомня: На 5 юни 2018 г. мъж бе застрелян, а друг – ранен при престрелка в Ботевград. Сигналът е подаден около 23.00 часа. По първоначална информация убитият е избягалият преди месеци от Софийския затвор Владимир Пелов. За ранения се смята, че е Марио Панчев, който е откаран в „Пирогов“ в тежко състояние и с опасност за живота.