Филип Златанов поиска да бъде оправдан

Никога не бил работил под натиск и политическите интриги му били чужди
Филип Златанов
Кадър: bTV, архив

 

Върховният касационен съд провежда днес заседание по делото на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, предаде БГНЕС.

„Моля да бъда оправдан“, заяви пред съда бившият председател на конфликт на интереси Филип Златанов.

Пред върховните магистрати Златанов заяви, че никога не е работил под натиск и каза, че политическите игри и интриги са му чужди.

„Не съм извършил престъплението, за което съм обвинен“, повтори няколко пъти Златанов пред ВКС.

И пред върховните магистрати, и пред репортерите в Съдебната палата той заяви, че в тефтерите му е имало цитати от телефонни разговори с много хора, включително и с политици.

Аз не съм се крил от никого, каза той. Златанов дори поиска да каже, че „тези думи не са част от моя речник“. „Това категорично не са поръчки, това са част от разговорите“, сподели той, но не спомена имена.

Оплака се, че се е създал демоничен образ.

Адвокатите му говориха пред съда за противоречия в обвинението и за процесуални нарушения. Според тях досъдебното производство е протекло тенденциозно още в самото начало.

Присъдата почива на предположения, а наказанието определиха като изключително несправедливо. Те поискаха от съда да отмени решението на САС и да оправдае изцяло Филип Златанов.

Според тях липсва извършено престъпление. Прокуратурата бе на различна позиция, а крайното решение ВКС щял да вземе в срок. Делото стига до последната – трета инстанция – по жалба на Златанов. Два съдебни състава вече го признаха за виновен и го осъдиха на 3 години и половина затвор.

Според съдиите той не е изпълнил служебните си задължения.