Валери Симеонов даде на Цацаров баровете на плажа в Слънчев бряг

Симеонов публикува снимка на сигнала.

Войната между вицепремиера Валери Симеонов и туристическия министър Николина Ангелкова вече е в нова фаза, след като днес Симеонов обяви във Фейсбук, че дава цялото министерство на прокурор заради строежи, схеми и категоризации на заведенията на морския плаж „Слънчев бряг – Юг”.

В сигнала се посочва, че „в следствие на евентуално извършени престъпления от съответните длъжностни лица” са одобрени 3 схеми за преместваеми обекти и съоръжения с категоризация – макар да става въпрос за изключителна държавна собственост.

Сигналът е на бланка на Министерския съвет и се подава от Симеонов в качеството му не на гражданин или партиен лидер, а именно на вицепремиер, посочва bTV.

На 4 юни Симеонов се обяви за разрушаването на 3 от най-големите заведения в курорта с мотива, че са незаконни.

Ангелкова задочно му отговори, че не са открити нарушения в обектите, при което вицепремиерът я обвини, че подготвя продажбата на 20 дка държавен плаж.

По-рано днес пред БНТ Симеонов заяви, че няма да се откаже от намерението си баровете, построени върху пясъка да бъдат премахнати. Тези огромни съоръжения по никакъв начин не отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията, каза още вицепремиерът пред БНТ.

По думите му тези заведения нямат основи и са опасни за хората, защото в тях се събират до 4 000 души, а металните им конструкции нямат стабилна основа.

„Тук се разрешават едни територии в разрез със Закона за устройство на територията и наредбата на община Несебър. Вместо 15 кв. метра се разрешават 1500 кв. метра.“, каза Валери Симеонов.

Заведенията, които са на пясъка, по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие могат да бъдат само заведения за бързо обслужване, каза още вицепремиерът.

„Първи път сигнализирам за незаконни обекти. Втори път сигнализирам за едно друго много брутално нарушение на Министерството на туризма. Тези заведения, които са на пясъка по закон могат да бъдат само четири вида: те могат да бъдат само заведения за бързо обслужване. Вижте какви разрешения им е издало Министерството на туризма – нощен бар. Защо? За да могат легитимно да работят през нощта. Всички тези удостоверения са дадени от Министерството на туризма в нарушение със закона. Затова нещо аз сезирам прокуратурата. Нека да се провери. Сега – виждам, че тука е подписа на Николина Ангелкова, но аз не вярвам все пак един министър да се подписал така. Тука трябва да си носи отговорност този, който е подготвил документите“, каза той.

По думите му друго сериозно нарушение е изместеното течение на реката, което преди да бъде изместено е преминавало през териториите на едно от заведенията.