Съпругата на Томислав Дончев: Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!

Снимка от фейсбук страницата на Светлана Дончева.

Публикация в личния профил във Фейсбук на съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана, предизвика скандал в соцалната мрежа.

„Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!“, написа Дончева във вторник, а статусът й предизвика десетки коментари. Публикацията беше изтрита след сигнали до Фейсбук за расистко съдържание, а Светлана Дончева публикува още два коментара в защита на позицията си.

Ето какво пише Дончева:

„Морковът и тоягата“ е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам.

Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател.

Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани. „Тоягата“, за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно.

Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо дъжавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци?

Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение!

И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет.

5 Comments

  1. Отдавна е за тоягата ,иначе пушката!

  2. Абсолютно вярно! Добре го е казала госпожата. Аз обаче считам, че трябва да се обърне много сериозно внимание на интегрирането на децата от циганската общност в училище. Без тази мярка положението след някоя и друга година ще стане СТРАШНО! Децата в училище!!!!

  3. Прав е . Всички ревем,че циганите не спазват правила. После пък ,защо да ги караме да спазват.Май не знаем,какво искаме.

  4. Ами…права е !!!И най-малкото пък трябва да се извинява за каквото и да е.

Коментарите са ограничени.