Какво да четем през лятната ваканция? „Камен и пиратите от 5 Г“ от Елена Павлова

Какво е лятото, ако не време за игри и приключения? И, разбира се, омразният на всяко дете списък със задължителна литература за училище… Не бойте се, книжката „Камен и пиратите от 5 Г“ е тук, за да превърне лятното четене в забавно изживяване!

Малко преди последния училищен звънец „Камен и пиратите от 5 Г“ се появява изпод перото на Елена Павлова. Ако през 90-те сте били достатъчно големи, за да играете книги-игри, със сигурност познавате нейното творчество и сте прекарали часове наред в световете, създадени от Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел. Ако пък не сте – книгата за чудния Камен и забавните петокласници от новото му училище е чудесната първа стъпка към нейната необятна творческа вселена.

В първия учебен ден ще се запознаете с Камен – загадъчния нов ученик в Пети Г клас, чиято глава е пълна с щуротии и забавни истории за разказване… Дали те са измислени, или съвсем като на кино чуждестранни шпиони действително се опитват да отвлекат момчето?

Появата на Камен поставя началото на поредица от приключения, в които съучениците му ще научат много уроци за живота и приятелството. Неуморен спътник на хлапетата от класа е и рошавият Пират – симпатичен джак ръсел териер, собственост на ресурсния учител Алко Иванов. През учебната година децата ще посетят Велико Търново и Царевец, а Пират и Теди ще участват в състезание по „аджилити“ – международно признат спорт с кучета, при който обученото животно трябва за възможно най-кратко време да премине през терен, осеян с препятствия.

Написан на жив, съвременен език, романът на Елена Павлова пренася очарованието на класическите детски истории в дигиталната епоха. Възрастните могат да са спокойни –книгата предлага на младите читатели възможност да се докоснат до сериозни теми като отговорността към домашните любимци, различни житейски изпитания и силата на приятелството.

Лора Филипова, председател на фондация „Детски книги“, споделя впечатленията си от романа:

Камен и пиратите от 5 Г“ е детски роман, какъвто определено липсваше в съвременната българска детско-юношеска литература от последните 20 години (ще ви спестя аналогиите с „Войната на таралежите“ и дори „Следите остават“). Той предлага всичко, от което младият читател се нуждае – загадъчен герой с интригуваща тайна, симпатични персонажи с близки до него/нея проблеми, очарователно куче (за къде без куче в истински добър детски роман!), достатъчна доза приключения, както и сериозни теми за размисъл (приятелството, страха от смъртта, състезателния дух, емоционалната несигурност). Казано накратко, романът на Елена Павлова е отлично попадение за лятната ваканция, и не само.“

За да придобиете представа коя е Елена Павлова, ще ви кажем (без преувеличение, а само с мааалко закръгляне тук-там), че тя е един от малцината творци у нас, които могат да се похвалят с авторството на 10 книги (романи и сборници с разкази) и над 30 книги-игри. Носител е на 20 литературни награди и е преводач на е преводач на над 50 заглавия.

С други думи, лятото спокойно може да започне – „Камен и пиратите от 5 Г“ акостираха в родните книжарници.

 

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.