Божил Добрев разказва за „Светът, какъвто го видях”

Книгата „Светът, какъвто го видях” от Божил Добрев съдържа впечатленията му от пътувания в 80 страни и посещения на 350 града в пет континента през изминалите 50 години.

На 296 страници са описани  както природни и културни забележителности, илюстрирани с над 300 снимки, така и редица забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещи пътешественици. Читателят ще се запознае с предимствата и предизвикателствата да се пътува със самолет, влак, автобус, автомобил и кораб, както и с особеностите на различните кухни по света. Показани са промените в редица страни и са представени срещи с различни хора, които оставят незабравими впечатления.

Книгата е предназначена за широк кръг предимно млади читатели с интерес към пътешествия, а тези, които вече са пътували по описаните места, ще могат да си ги припомнят.

Авторът ще представи книгата на 21 юни, 2018 г. от 18.30 часа на по чаша вино в галерия „ Финес” на ул. Христо Белчев 17, София.

По-долу четете откъс от книгата

Предговор

Книгата „ Светът, какъвто го видях” съдържа впечатленията ми от пътувания в 80 страни и посещения на 350 града в пет континента през изминалите 50 години. Описани са както природни и културни забележителности, така и редица забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещи пътешественици. Читателят ще се запознае с предимствата и предизвикателствата да се пътува със самолет, влак, автобус, автомобил и кораб, както и с особеностите на различните кухни по света. Показани са промените в редица страни и са представени срещи с различни хора, които оставят незабравими впечатления.

От Европа са представени красивата природа и много история и култура в страните около Алпите, Южна Европа с много слънце, исторически паметници, хубава храна и вино, Северна Европа – студена, но интересна и красива, страните от  Бенелюкс  и малките страни като оазис на спокойствие и благоденствие. Отделно са описани редица ски курорти в Алпите и в Доломитите, както и любими на автора места в България.

От Азия са описани три пътувания през 10 години в Япония, Сингапур, Малайзия и Тайланд с впечатления от промените в тях. Пекин през 1988 г. и Хонконг през 2009 г. дават представа за разнообразието в Китай. Предизвикателствата на Индия и Непал с контрастите в тях и величието на Еверест, погледнат отгоре, са представени наред с посетените храмове в Камбоджа и Индонезия и екзотиката на Малдивите.

Природните феномени в Австралия като Улуру и Големият океански път и гейзерите в Нова Зеландия привличат с уникалната си красота. Северна Америка от Аляска през Сан Франциско, Лос Анджелес  и Сан Диего до Хаваите е представена с неколкократни пътувания с кораб и кола. Преживяванията от два круиза дават представа за страните от Централна и Южна Америка с посещение на най-южния град на планетата Ушуая и заобикалянето на нос Хорн. Описаните пътувания в Перу до Мачу Пикчу и езерото Титикака и в Бразилия с най-красивия град на света Рио де Жанейро и с най-живописния водопад Игуасу, както и преминаването с кола през Скалистите планини до Ниагарския водопад в Канада, допълват впечатленията от Америка – разнообразна и завладяваща.

Едно пътешествие с камион от Кейптаун до водопада Виктория запознава читателя с природата, хората и животинския свят в Африка, с магията на делтата на Окаванго и пясъчните дюни в пустинята Намиб.

Тюркоазените води и бели коралови рифове, обграждащи островите с обрасли със зеленина вулканични хълмове във Френска Полинезия и населени с усмихнати щастливи хора, обясняват защо остров Фанинг от република Кирибати, Бора Бора, Моореа, Таити, Нуку Хива са описани като места, най-близо до рая.

Посещенията в Израел, Петра в Йордания и в Дубай впечатляват с древната си история и със забележителните постижения на хората в тях – превърнали пустинята в модерна страна с футуристична архитектура.

Книгата е предназначена за широк кръг предимно млади читатели с интерес към пътешествия, а тези, които вече са пътували по описаните места, ще могат да си ги припомнят.

Божил Добрев

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

1 Коментар

  1. Щастлива съм и съм сигурна ,че четивото ще е съвсем на ниво…….,но от къде мога да поръчам книгата!!

Коментарите са ограничени.