Божил Добрев разказва за „Светът, какъвто го видях”

Книгата „Светът, какъвто го видях” от Божил Добрев съдържа впечатленията му от пътувания в 80 страни и посещения на 350 града в пет континента през изминалите 50 години.

На 296 страници са описани  както природни и културни забележителности, илюстрирани с над 300 снимки, така и редица забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещи пътешественици. Читателят ще се запознае с предимствата и предизвикателствата да се пътува със самолет, влак, автобус, автомобил и кораб, както и с особеностите на различните кухни по света. Показани са промените в редица страни и са представени срещи с различни хора, които оставят незабравими впечатления.

Книгата е предназначена за широк кръг предимно млади читатели с интерес към пътешествия, а тези, които вече са пътували по описаните места, ще могат да си ги припомнят.

Авторът ще представи книгата на 21 юни, 2018 г. от 18.30 часа на по чаша вино в галерия „ Финес” на ул. Христо Белчев 17, София.

По-долу четете откъс от книгата

Предговор

Книгата „ Светът, какъвто го видях” съдържа впечатленията ми от пътувания в 80 страни и посещения на 350 града в пет континента през изминалите 50 години. Описани са както природни и културни забележителности, така и редица забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещи пътешественици. Читателят ще се запознае с предимствата и предизвикателствата да се пътува със самолет, влак, автобус, автомобил и кораб, както и с особеностите на различните кухни по света. Показани са промените в редица страни и са представени срещи с различни хора, които оставят незабравими впечатления.

От Европа са представени красивата природа и много история и култура в страните около Алпите, Южна Европа с много слънце, исторически паметници, хубава храна и вино, Северна Европа – студена, но интересна и красива, страните от  Бенелюкс  и малките страни като оазис на спокойствие и благоденствие. Отделно са описани редица ски курорти в Алпите и в Доломитите, както и любими на автора места в България.

От Азия са описани три пътувания през 10 години в Япония, Сингапур, Малайзия и Тайланд с впечатления от промените в тях. Пекин през 1988 г. и Хонконг през 2009 г. дават представа за разнообразието в Китай. Предизвикателствата на Индия и Непал с контрастите в тях и величието на Еверест, погледнат отгоре, са представени наред с посетените храмове в Камбоджа и Индонезия и екзотиката на Малдивите.

Природните феномени в Австралия като Улуру и Големият океански път и гейзерите в Нова Зеландия привличат с уникалната си красота. Северна Америка от Аляска през Сан Франциско, Лос Анджелес  и Сан Диего до Хаваите е представена с неколкократни пътувания с кораб и кола. Преживяванията от два круиза дават представа за страните от Централна и Южна Америка с посещение на най-южния град на планетата Ушуая и заобикалянето на нос Хорн. Описаните пътувания в Перу до Мачу Пикчу и езерото Титикака и в Бразилия с най-красивия град на света Рио де Жанейро и с най-живописния водопад Игуасу, както и преминаването с кола през Скалистите планини до Ниагарския водопад в Канада, допълват впечатленията от Америка – разнообразна и завладяваща.

Едно пътешествие с камион от Кейптаун до водопада Виктория запознава читателя с природата, хората и животинския свят в Африка, с магията на делтата на Окаванго и пясъчните дюни в пустинята Намиб.

Тюркоазените води и бели коралови рифове, обграждащи островите с обрасли със зеленина вулканични хълмове във Френска Полинезия и населени с усмихнати щастливи хора, обясняват защо остров Фанинг от република Кирибати, Бора Бора, Моореа, Таити, Нуку Хива са описани като места, най-близо до рая.

Посещенията в Израел, Петра в Йордания и в Дубай впечатляват с древната си история и със забележителните постижения на хората в тях – превърнали пустинята в модерна страна с футуристична архитектура.

Книгата е предназначена за широк кръг предимно млади читатели с интерес към пътешествия, а тези, които вече са пътували по описаните места, ще могат да си ги припомнят.

Божил Добрев

Публикацията е част от кампанията на Вевести.бг „Нещо за четене срещу неграмотността“.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.