Психолог: Хранителните разстройства се причиняват от стрес и чувство за малоценност

Снимка: pixabay.com

Хранителните разстройства се причиняват от стрес и чувство за малоценност. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радосвета Вардева, психолог от Бургас.

„Много дискутирани и същевременно подценявани здравни проблеми се пораждат в психиката на човека. Често фитнесът е средство за възстановяване на
душевното равновесие и борба със стреса. Нерядко има и обратна страна – когато човек е воден от комплекси, вътрешни конфликти и опити за подражание на успешни модели. Вардева поясни, че най-често срещаните заболявания от този тип са хранителните разстройства.

„Съществуват много разновидности на хранителните разстройства и всички те се характеризират с абсолютизиране на значението на храната или телесното тегло.
Става дума за заболявания, създаващи трайни психични нагласи у болния към храната и храненето въобще. Това са комплекси относно външния му вид, които вземат застрашителни размери. Проявяват се сериозни физиологични симптоми и имат редица усложнения, някои от които дори могат да доведат до фатален край“,
каза още тя.

По думите ѝ анорексията е невроза, която обикновено засяга жените през ранните години на юношеството.

„Те отказват да се хранят поради нереалистична оценка на собственото тегло, което смятат за наднормено. Налице е отказ от редовно хранене и подбиране само на няколко вида храни или минимално хранене. Булимията е друг тип подобно заболяване. Болният понякога преяжда и след това повръща. Основните симптоми са пристъпи на преяждане, последвани от предизвикано повръщане или употреба на слабителни средства, за да се предотврати усвояването на храната. Възможно е теглото на болния да е в норма. Честото повръщане води до изтощение. Орторексията е патологична мания да се яде само здравословна храна. Тази обсебваща идея може да се превърне в болест, когато не се приемат червени меса, риба и други важни хранителни продукти и се стигне до недохранване“, каза още Вардева.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.