Почина Румен Петков – създателят на Чоко и Боко

Аниматорът Румен Петков

Режисьорът на анимационни филми Румен Петков е починал. Тъжната вест съобщи „Дневник“, като цитира Надежда Славова – негова ученичка, колега и близка.

Петков е носител е на „Златна палма“ от кинофестивала в Кан от 1985 г. за „Женитба“, който режисира със Слав Бакалов.

Румен Петков е създател на първия български говорещ анимационен филм „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“, комиксите в сп. „Дъга“. В началото на 90-те години напуска България, за да продължи кариерата си в САЩ. Там той работи по проекти на „Юнивърсъл“ и „Картуун нетуър“, като е режисирал епизоди на „Лабораторията на Декстър“, „Джони Браво“, „Уди Кълвача“, „Кау енд чикен“, „Пауър паф гърлс“.

Други негови филми са „Алтернатива“, „Архипелаг“, „Мodus Vivendi“, „Маймуни“, „Дъгата“ и „Планетата на съкровищата“ – първият български пълнометражен анимационен филм.

Петков е носител и на „Гран при“ от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. От 1998 преподава в Калифорнийски университет за изкуствата (CalArts), създаден през 1960 г. от Уолт Дисни.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.