Мартин Табаков: И Доналд Тръмп, и Ким Чен-ун печелят от днешната среща

Мартин Табаков Снимка: Вевести.бг

„Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун е наистина историческа, чийто аналог мога да посоча само срещата през 1972 г. между Ричард Никсън и Мао Дзедун. Но тази среща ще бъде ползотворна. Така или иначе това е среща, от която и двамата лидери печелят, защото Ким успява да извоюва това да бъде третиран като равноправен лидер, а Тръмп ще се окаже първият действащ американски президент, който се среща с лидер на Северна Корея“.

Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР международният анализатор Мартин Табаков.

„Големите рискове в диалога между САЩ и Северна Корея са в детайлите, тъй като, ако има консенсус между тях, че трябва да има денуклеризация на корейския полуостров, то има големи различия по отношение на това какво всяка от двете държави разбира под това нещо, тъй като имаме всички основания да се притесняваме, че Ким Чен-ун ще се лиши от своя персонал с лекотата, бързината и точността както би изисквала това САЩ. Това е една от темите на евентуални бъдещи различия на тези две държави. Втората е какъв механизъм ще бъде предвиден за проверка и контрол по отношение на ядрената програма на Северна Корея. Третото нещо, което е по-скоро съображение от страна на Ким е какви гаранции ще му дадат САЩ по отношение на оцеляването на неговия режим, защото той си дава много ясна сметка, че чисто житейски и физически той има такъв хоризонт, какъвто американският президент няма. За да продължи да управлява Северна Корея, Ким иска да има, ако не добри, то поне поносими отношения със САЩ. Това е най-базовото, което иска той. Второто нещо, заради което Ким Чен-ун е толкова мотивиран да проведе тази среща е смекчаването на икономическите санкции, които са особено сурови. Третото нещо е да се представи Ким Чен-ун като равнопоставен и легитимен лидер, защото срещата с Тръмп означава американско признание за равнопоставеността на лидерите, говорим за политическа“, обясни Табаков.

Според анализатора, поведението на семейство Ким досега е създавало алиби и аргументи на САЩ да участват активно икономически и военно в Източна Азия, което не е в услуга на Китай. Той изрази несъгласие с аргументите, че големият губещ от потенциално споразумение между САЩ и Северна Корея ще бъде Китай, като над 80% от международната търговия на страната е с Китай: „Следователно, ако станем свидетели на реално размразяване на ледовете в онзи регион, това означава, че САЩ няма да имат аргументи да действат толкова активно, което в услуга на Китай“.