Горанов: България ще кандидатства едновременно за „чакалнята на еврозоната“ и банковия съюз

Владислав Горанов Кадър: ТВ Европа, архив

България ще кандидатства едновременно за т.нар. „чакалня“ на еврозоната и банковия съюз. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов при представянето на списанието „Business quarterly“ на Института за дясна политика, цитиран от тв Европа.

Той разкри още, че през следващите дни предстои български експерти да се срещнат с представители на Европейската централна банка, за да се обсъди как страната ни да се едновременно към банковия съюз и ERM2. До момента нито една държава не е изминавала този път.

 България ще подаде документи и ще настоява едновременно да бъде приета и в чакалнята на еврозоната, и в Единния банков съюз. Това разкри финансовият министър Владислав Горанов при представянето на списанието „Business quarterly“ на Института за дясна политика. До момента нито една държава не се е присъединявала едновременно към ERM 2 и банковия съюз. Ето защо се водят разговори с Европейската централна банка на експертно ниво в тази посока.

 „И през следващите дни ще има голяма експертна българска делегация в ЕЦБ, която продължава да работи по тази тема изключително интензивно. Крайният резултат, така поне както аз си го представям, е че до 1 година ние ще можем едновременно да влезем в близко сътрудничество с банковия съюз и ERM 2,“ каза той.

Горанов е категоричен, че с приемането на еврото, България ще има валутен суверенитет, тъй като ще имаме участие при решения, свързани с паричната политика на ЕЦБ. А доверието към страните, които са в периферията, извън еврото, е по-различно, отколкото към тези, които са влезли в зоната на единната валута, подчерта още финансовият министър.

 „Трябва и ангажиментите, които се поемат към нас или поне разговорите, които водим с нашите партньори, да бъдат твърди, за да не се стига до тази безкрайна игра, която виждаме с Шенген, но имаме решителност и готовност да минем по този път,“ каза министърът.

 Горанов изрази надежда, че ще влезем в еврозоната до няколко години.