Как да сме приятели с Русия с президент Румен Радев?

Коритаров

Георги Коритаров „Свободна зона в 9 без 2“

Дали България пък наистина не е държава на абсурдите? Става дума за политически абсурди. Министърът на вътрешните работи преди време каза, че това, че не е заловен Пелов е било малшанс и че са били на една ръка разстояние от това да го арестуват.

В същото време социалистическата партия подготвя вот на недоверие към правителството заради вътрешното министерство и неговия провал. Специално в случая с тези двама избягали затворници изглежда никой не си е направил труда да анализира, че ако незалавянето на Пелов е било малшанс, то сега пред МВР се открива истински шанс да заловят Радослав Колев.

И може би би трябвало да дадат на МВР шанса да залови Радослав Колев като по този начин реабилитира своите усилия. Ако това не се случи, разбира се, ще има вот и този вот най-вероятно няма да бъде спечелен от опозицията.

Пък и защо се иска вот на министър, който беше казал: „Ние не мислим, ние действаме.“ А в съвременната политика е повече от очевидно, че действието има много по-голяма стойност, отколкото мисленето. Ако БСП бяха помислили, те може би не трябваше да се ориентират към вот на недоверие срещу кабинета, а би трябвало да инициират импийчмънт на президента Румен Радев, който е издигнат от независим комитет, но подкрепен от социалистическата партия поради много  сериозен аргумент.

С подписа си под декларацията във Варшава, където страни-членки на НАТО от Централна и Източна Европа поискаха увеличаване на войските на НАТО на своите територии заради това, че изразяват безпокойство от нарастващите провокативни действия на Руската федерация, Румен Радев на практика се превръща в един ярък евроатлантически президент, един човек, който на практика подкрепя изцяло политиките на НАТО срещу Русия.

Със своя подпис Румен Радев обезсмисля всичките си призиви за сваляне на санкциите срещу режима на Путин, което и без друго звучеше нелогично на фона на политиката на Кремъл, но и нещо повече – с тази двойственост в поведението на Радев, от една страна подпис да дойдат повече натовски войски срещу Русия, от друга страна „дайте да сваляме санкциите“ той създава едно объркване и е повод Кремъл да си мисли, че българският президент е изключително двуличен в своя политически избор и поведение. Което пък е прекрасно алиби и аргумент за ГЕРБ, ако случайно идеите за рестарт на Белене или за други инфраструктурни проекти, свързани с Русия, се провалят, спокойно могат да кажат – и то наистина спокойно и отговорно – че провалът е заради лицемерието на президента.

И ако аз съм на мястото на човек, който им дава съвети, отсега ще обвиня държавния глава, че работи срещу усилията на ГЕРБ за подобряване на българо-руските отношения. Да му мисли БСП!

 

13 юни 2018 г.