СБЖ: Напуснали „Стандарт” журналисти са възмутени от наградата „Национална гордост” за Славка Бозукова

Искра Карпачева, Иван Филчев и Оля ал-Ахмед изригнаха във „Фрогнюз” и във Фейсбук срещу бившата си главна редакторка, която дължи много неизплатени заплати на настоящи и бивши журналисти от ръководения от нея вестник.

Това пише на сайта на Съюза на българските журналисти /СБЖ/

Присъдената на главната редакторка на в. „Стандарт” Славка Бозукова награда „Национална гордост”, връчвана от Евгени Минчев, възмути дълбоко трима журналисти, напуснали вестника заради систематично неизплащане на полагаемите им се заплати.

Работилата 12 г. във в. „Стандарт” журналистка Искра Карпачева изрази позицията си в сайта „Фрогнюз”. Тя е изпратла до медията следното писмо:

„Здравейте „Фрогнюз”!

Вие сте една от малкото агенции, които чета, затова и сега ви пиша.  Казвам се Искра Крапачева и съм ваша колежка 38 години – последните 12  във в. „Стандарт”, който напуснах в края на 2016-та, защото не плащаха заплати, а само мизерни 50-100 лв. на седмица.

Главният редактор Славка Бозукова ми дължи към 7 хил. лв., осъдих я и пак не плаща. Аз не съм единствената, така е с повечето мои напуснали колеги. Пиша ви, защото днес с изумление научих, че Бозукова е наградена с приза „Национална гордост”, раздаван от Евгени Минчев. Това е позор.

На преден план е жената, която не плаща на  журналистите, шеф на медия с милиони задължения към КТБ! Жената, която не плаща, за пореден път наем на наета сградата и медията отново се мести, която само присвоява и усвоява евросредства за реклама на правителството. Точно тази жена, осъдената нееднократно – е с награда „Национална гордост“!”

На свой ред също напусналият „Стандарт” и, уви, журналистиката, вече бивш колега Иван Филчев написа следното във Фейсбук:

„Отдавна не говоря по темата, но не защото нямам какво да кажа, а защото все още ме е гнус. Споделете това! Преди две години благодарение на бунтарския си дух, постове тук и ходене в „Господари на ефира” успях да си получа дължимото до стотинка.

Този вестник продължава да излиза. За съжаление! Отдавна трябваше да го няма и то не само, защото не се е изплатил на онези, които са го правили, а защото отврати от журналистиката хора, които милееха за нея.

Уви, никой не засяга темата. За нея заговори веднъж Люба Кулезич, но не от загриженост към свобода на словото или пък от солидарност към колеги. И дотам! Жалко и то много!

Колеги журналисти (слава Богу бивши), това не се случва само на другите! Това и на вас ще се случи рано или късно, въпреки че не го пожелавам. Зная какво е.

С мълчание обаче няма да стане. Ами нали работата ви е да разлайвайте кучетата и да променяте света. Кучетата ли разлаяхте или променихте света?

Дебелата жена от снимката по-долу (колегата има предвид снимката от линка към публикацията на „Фрогнюз” – б.р.) стреснах с голямата си уста, макар че никой от колегите, на които сега тя виси с пари, не ме подкрепи. Не ми дължи нищо освен извинение, че животът ме е срещнал с нея. Гнус ме е още!

Ако не искате да говорите по темата, споделете този пост и линка под него. Ще свърши работа. Ако някой е забравил кой съм, да припомня: Иван Филчев, който даде 15 години на своята страст – журналистиката. Работил в БТА, „Новинар“, TV7, „Стандарт“, стрингер на Euronews. Отразявал Параолимпийски игри за BTV и „24 часа“. Давал труда си безплатно за още много. Понастоящем мениджър ТУИ Франция.

Благодаря, че прочетохте поста и споделихте „Националната гордост“. Chapeau, биха казали французите”.

Под този пост на Иван Филчев реагира и също напусналата „Стандарт” Оля ал-Ахмед със следния коментар относно Славка Бозукова:

„Дължи ми 11 заплати!!! Когато бях зле и имах нужда от собствените си пари за операция, за да се спася, тя отказа да ми изплати моите собствени, отдавна изработени пари!!! Каза: „Ти имаш много връзки с посланици и кметове, искай от тях пари за моя вестник, а аз ще ти дам нещичко от тях!“ Това го казва в момент , в който часовникът към операционната маса тракаше с ускорено темпо… Така и не си получих парите… Лишена от човещина, морал и всякакви хуманни чувства, както и от професионализъм, тази жена е наградена с приз „Национална гордост”! Българийо, Родино моя, накъде вървиш…”