Румен Радев: Позитивните процеси в отношенията между РБългария и РМакедония трябва да станат необратими

Румен Радев и Георге Иванов Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът на Република Македония Георге Иванов е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава

Република България и Република Македония поеха по пътя на стабилността, доверието и добросъседството. От изключителна важност е този път да бъде следван неотлъчно и от отговорното отношение и диалога  между всички институции в двете държави зависи да станат необратими процесите на приятелство и конструктивност в нашите отношения.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с президента на Република Македония Георге Иванов. Георге Иванов е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава, отправена през месец февруари т.г.

„Комуникацията с Република Македония в този важен както за нея, така и за целия регион, момент трябва да продължи. Като председател на Съвета на Европейския съюз, за нас е важно да има диалог и да има общи усилия за преодоляване на предизвикателствата“, каза Румен Радев.

Българският президент подчерта, че въпросът за името на Република Македония е важен, защото разрешаването му е стъпка към европейската и евроатлантическата интеграция на западната ни съседка, която страната ни неотклонно подкрепя. Румен Радев допълни, че България не се намесва по никакъв начин в преговорите между Гърция и Република Македония, но решенията, които се взимат, са неизменна част от общата среда на политическия диалог в региона и са важни за цяла Европа.

Румен Радев посочи също така, че по предварителна информация сключеният договор между Република Македония и Гърция не предвижда последващи промени в текста на споразумението, както и неговото денонсиране, докато в двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония няма подобни клаузи, поради което страната ни се нуждае от гаранции за неговото изпълнение и занапред. „В споразумението на Република Македония с Гърция се предвиждат и промени в Конституцията на Република Македония и за България е важно независимо от промените, разпоредбите в нея да продължат да се разглеждат и тълкуват в духа на Договора за добросъседство с България“, заяви Румен Радев.

„Новото име, предложено на Република Македония – Северна Македония, касае географски територии, които се намират както на югозапад от София, така и на запад от Пирин. Тази ситуация ни задължава да бъдем изключително внимателни и да следим изпълнението на поетите задължения“, каза още президентът Румен Радев. По думите му България остава най-силният застъпник за европейската перспектива на Република Македония, като ангажиментите в Договора за добросъседство следва да бъдат включени в преговорния процес за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз заедно с ясни процедури на мониторинг и съблюдаване на изпълнението на условията.

Обща беше оценката на Румен Радев и Георге Иванов, че двустранният  Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония насърчава всестранното задълбочаване на партньорството между двете държави. През изминалата почти година от неговото подписване се отчита ръст в икономическия обмен, туризма, както и във взаимните инвестиции, беше отбелязано на срещата.

„Реализацията на този договор дава гаранция за защита на интересите и на България, и на Република Македония и е ключово условие за нашата подкрепа по пътя на Република Македония към пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО“, посочи българският държавен глава. Румен Радев призова институциите в двете държави да оказват пълна подкрепа за работата на предвидените в договора съвместни мултидисциплинарни  комисии, които ще разискват въпроси от двустранен интерес и ще следят за изпълнението на Договора.

По време на съвместната пресконференция на двамата държавни глави Румен Радев призова сътрудничеството между всички отговорни институции и министерства на двете страни да продължи работа по важните инфраструктурни проекти от взаимен интерес. Българският президент потвърди готовността си да продължава сътрудничеството между България и Република Македония в областите на туризма, културата и съвместното отбелязване на събития от общата история за двете държави, както и за насърчаване на бизнеса за взаимни инвестиции и обмен на добри практики.

„Договорът за добросъседство между Република Македония и Република България е позитивен пример за това как държавите могат ефективно да разрешават отворените въпроси, които стоят между тях. Той дава резултати – търговско-икономическият обмен и обменът на туристи между двете страни расте. България заслужава благодарност за това, че по време на председателството си върна темата за интеграцията на Западните Балкани в европейския дневен ред“, заяви от своя страна македонският държавен глава Георге Иванов.

В София президентът Георгe Иванов е придружаван от съпругата си Мая Иванова. След церемонията по официалното посрещане Десислава Радева и Мая Иванова разгледаха къщата-музей на поета Никола Вапцаров.

Снимка: Прессекретариат на президента
Румен Радев и Георге Иванов Снимка: Прессекретариат на президента
Георге Иванов и Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

1 Коментар

  1. Радев да информира обществото ни какво е постигнал с „диалога“ си с Г. Иванов. А не само да ни съобщава мнението си по македонския проблем.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.