Пламен Георгиев: Няма документи и доказателства срещу Пеевски

Пламен Георгиев. Снимка: бТВ
Този човек сигурно е един от най големите данъкоплатци в тази държава, заяви председателят на антикорупционната комисия

Депутатът от ДПС Делян Пеевски беше най-коментираният политик на първата официална пресконференция, която даде създадената преди пет месеца Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Комисията беше критикувана, че крие резултатите от проверки срещу Пеевски, съобщава БНР.

Два са сигналите срещу Пеевски – за доходите му и за незаконно прекратяване на прокурорските проверки срещу него, и вторият – за внесените от него промени в Закона за задължително депозиране на печатни издания, без да декларира конфликт на интереси, при положение че официално обяви, че  е собственик на медии. След анализ на документи, включително и чрез изискването на информация от различни институции, антикорупционната комисия е прекратила проверките, обяви председателят й Пламен Георгиев и добави:

„Като дръпнем чертата се оказва, че или господин Делян Славчев Пеевски е един от най-проверяваните, или един от най-чистите хора в тази държава, но има много добри адвокати и много добри счетоводители, но фактът е факт – документи и доказателства никакви. Ние се запознахме с оглед на нашето качество с данъчно-ревизионните актове, това лице е плащало огромни данъци. Този човек сигурно е един от най големите данъкоплатци в тази държава. Факт“.

Пламен Георгиев отказа да каже от кой момент точно Делян Пеевски е станал най-големият данъкоплатец, защото нямал право да говори с конкретика за работата на други органи. Той отчете, че от началото на годината новият антикорупционен орган е бил сезиран 213 пъти, а 68 от сигналите били „отработени“.